Hlavní obsah

Nohu z plynu! Plzeň chystá řadu nových úsekových měření rychlosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Počet úseků, kde se v Plzni měří rychlost, podstatně stoupne. K současným třem místům má přibýt dalších osm, mimo jiné na západním okruhu. A kamera navíc začne sledovat, zda řidiči nezneužívají pruh, který je v Karlovarské ulici vyhrazen pro autobusy a záchranáře.

V Plzni přibudou nová úseková měření rychlosti. Už devět let funguje třeba na Plaské ulici.Video: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

„Připravují se projekty a postupně se začnou realizovat, hotovo by mělo být zhruba do roka,“ řekl Novinkám Luděk Šantora, ředitel městské Správy informačních technologií. Uvolnění potřebných více než deseti milionů korun před několika dny schválili městští zastupitelé.

Jako první dojde na monitorování vyhrazeného pruhu, který vede ve směru do centra podél nejfrekventovanějšího úseku Karlovarské třídy, tedy od křižovatky s Lidickou až po rondel. „Tam to chceme spustit už letos o prázdninách,“ upřesnil Šantora.

Podle plzeňského radního pro bezpečnost Jiřího Winkelhöfera (PRO Plzeň) řidiči do zapovězeného pásu vjíždějí, když se Karlovarská ucpává. „Tedy když je nějaká krizová situace. Ale právě při ní je nedůležitější, aby pruh pro integrovaný záchranný systém zůstal volný,“ upozornil radní.

Plzeň přidá ke školám a mateřinkám desítky bezpečnostních kamer

Věda a školy

Měřit se začne obousměrně ve Studentské ulici mezi Plaskou a Kaznějovskou a od Gerské po Krašovskou. V Karlovarské mezi stanicí Shell a Lidickou. A na třech úsecích západního okruhu - první pod Košutkou je ale kvůli problémům s přívodem elektřiny s otazníkem.

„Jde o místa vybraná na základě doporučení státní a městské policie,“ konstatoval Winkelhöfer. Kromě zmíněných akcí připravuje třetí městský obvod úsekové měření u Radobyčic a městská Správa veřejného statku města Plzně u Radčic.

Hříšníků ubývá

Plzeň spustila první úsekové měření v roce 2015, a to v Plaské ulici ve směru z centra. Teď se tam měří v obou směrech, stejně jako ve Folmavské ulici a v ulici U Seřadiště, tedy na slovanském dálničním přivaděči. A funguje to, zjištěných přestupků ubývá, někde i docela strmě.

„V roce 2022 překročilo v ulici U Seřadiště ve směru do centra rychlost 8636 řidičů, loni jich bylo 3953,“ sdělil Michal Stočes z „přestupkového“ oddělení magistrátu.

Jediným úsekem, kde hříšníků meziročně nepatrně přibylo, je ten nejstarší v Plaské. Loni tudy jelo rychleji, než mělo, 1630 šoférů, o devět víc než v roce 2022. Pro srovnání - první rok po začátku měření jich bylo přes čtyři tisíce.

Největší extrém? V roce 2022 proletěl Folmavskou vůz rychlostí 142 kilometrů, za volantem seděl cizinec. „Jde zřejmě o vůbec nejvyšší naměřenou rychlost v Plzni,“ uzavřel Stočes.

Atakovali 200 km/hod. Tři muži za volanty silných vozů odevzdali o Velikonocích řidičák na D1

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám