Hlavní obsah

Řidiči aut dostali celodenní jízdenku na pražskou MHD zdarma

Praha

Už od 1. července pražský dopravní podnik zlevní roční jízdné pro městskou hromadnou dopravu v Praze na 3650 korun. Pražané tak v přepočtu za celodenní cestování po Praze zaplatí 10 korun. Na změny cen kupónů v pátek ráno v Korunovační ulici na Letné upozorňoval řidiče náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Rozdával jim celodenní jízdenku na MHD. Tu mohou využít od 1. července.

Řidiči dostali jednodenní jízdenku na MHD zdarma v rámci podpory kampaně dopravního podniku Video: Novinky

 
Článek

„Rádi bychom přesvědčili řidiče, aby využili alespoň toho 1. července cestování MHD místo svého automobilu. Kromě jízdenky zdarma jsme jim dali také doplňkový leták, kde je například vypočítáno, na kolik je denně vyjde taková typická trasa autem včetně parkovného. Když použijí MHD, vyjde je to na pouhých 10 korun,“ vysvětluje náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek.

Jako příklad uvádí cestu z Hradčanské na Václavské náměstí, benzín řidiče vyjde zhruba na 20–25 korun a parkovné v průměru na 60 korun. Cesta autem bude trvat 25 minut. Metrem pouze šest minut.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Srovnání nějakých 80 korun versus 10 korun, plus ještě připočítáme cenu do práce a z práce. 150–200 korun řidič denně za auto určitě zaplatí. Myslím si, že jízdenka je příjemná alternativa,” řekl Dolinek.

Jízdenku využijí

Podle něj byli řidiči pozitivně naladěni, přispělo k tomu určitě i krásné počasí. „Někteří říkali, že o tom popřemýšlejí, jiní přiznali, že jsou na cestování autem závislí,“ doplňuje Dolínek.

„Je to bezvadné, mně se líbí, že je to vážně za 10 korun. Určitě jízdenku využiju a většinou jezdím právě hromadnou dopravou. Dnes jedu výjimečně autem, protože se vracím od zubaře,“ uvedla jedna z řidiček.

„Volnou jízdenku určitě využiju, nicméně roční kupón kupovat nebudu, protože úplně nejraději jezdím na kole,“ říká další z projíždějících.

Podle náměstka je v Praze úroveň veřejné dopravy jak po stránce provozu, tak i čistoty poměrně vysoká. Jediné, na čem je potřeba zapracovat, je čistota uvnitř tramvají, a to převážně v zimních měsících. To by mohla do budoucna zlepšit plánovaná opatření v podobě mobilních úklidových týmů.

Anketa

Využijete slevy ročního kupónu a budete v Praze častěji jezdit MHD?
Ano
60,2 %
Ne
39,8 %
Celkem hlasovalo 972 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám