Hlavní obsah

Řidič „tankista“ je nebezpečný sobě i ostatním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiče, který si u svého zasněženého a zamrzlého auta očistí a doslova vyškrábe pouze průzor na čelním skle, přezdívají policisté „tankista.“ Ovšem tím veškerá legrace končí.

Foto: PČR

Řidič s takto vytvořeným průzorem má mezi policisty přezdívku tankista. Na silnici by však neměl vůbec vyjíždět.

Článek

„Tento ledabylý přístup se krutě nevyplatil například mladé řidičce z Hodonínska, která vloni srazila starší chodkyni. Ta přecházela přechod pro chodce zprava z pohledu řidičky, která ji však přes neočištěné čelní sklo vůbec neviděla, a došlo ke střetu. Chodkyně svým zraněním podlehla,“ varovala na tragickém příkladu před nezodpovědností takových řidičů policistka Petra Ledabylová.

Jak dodala, důležité je očistit celé čelní sklo i boční okna a zrcátka, zmrzlý sníh by měl být odstraněn i ze střechy, aby odlétávající kousky nepoškodily další jedoucí auta nebo aby při brždění sníh nesjel na čelní sklo a nebránil řidiči ve výhledu. „Zrovna dnes po poledni máme hned tři oznámení o padajícím ledu ze střechy aut. Jako první oznamoval na linku 158 řidič osobního auta, že z kamionu jedoucího k obci Telnice padá led z dodávky, o několik minut později jsme přijali další oznámení o kusech ledu, které odlétávají z nákladního auta, které najíždělo na dálnici u Rohlenky. Nejbližší policejní hlídky jely tyto případy prověřit,“ popsala pro Novinky Ledabylová.

V žádném ze dvou uvedených případů nedošlo podle Ledabylové k poškození vozidel, třetí volající už takové štěstí však neměl. Led z protijedoucího kamionu u Bavor na Břeclavsku mu rozbil čelní sklo. „Za neočištěné auto mohou policisté udělit na místě pokutu až dva tisíce korun,“ řekla Ledabylová. Očistit je třeba i přední a zadní světla. Policisté z Brna upozorňovali na nebezpečí vyplývající z nedostatečného výhledu na pondělní preventivní akci, kdy zároveň připomínali nutnost mít vždy po ruce reflexní vestu.

„V případě nehody je potřeba ji mít k dispozici a obléct si ji před vystoupením z vozidla. Výstražný trojúhelník už na silnici umisťujte vždy oblečeni ve vestě a pohybujte se po krajnici – jsou-li na místě svodidla, pak buďte v bezpečí za nimi,“ dodala policistka.

Anketa

Očistíte od sněhu vždy celé auto?
Ano, celé
73,5 %
Někdy nechám některé části neočištěné
20 %
Čistím jenom skla
3,8 %
Počkám, až sníh roztaje
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6780 čtenářů.

Kolona po tragické nehodě na D1 zabrala téměř 20 kilometrů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám