Hlavní obsah

Režisér Renč ve filmu přejmenoval fiktivní firmu na skutečnou, ČT musí platit milionové odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize bude muset zaplatit milion korun a dvousettisícové soudní náklady za to, že se ve snímku Krutá nevěra režiséra Filipa Renče objevilo jméno společnosti Armypol. Fiktivní firma, která je ve snímku spojena s armádními zakázkami, totiž existuje i ve skutečnosti a prodává vojenské svítilny a zaměřovače. Ve scénáři původně bylo uvedeno jiné jméno, ale režisér se v rámci zatraktivnění rozhodl firmu přejmenovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Filip Renč

Článek

O milionovém odškodném rozhodl ve středu Vrchní soud v Praze, který tak potvrdil loňský verdikt prvoinstančního soudu, uvedl server Aktuálně.

Režisér Renč změnu jména firmy obhajoval zvukomalebností a uměleckým záměrem. Na shodu jména s existující společností jej prý měla upozornit televize.

„Šlo mi o zvuk toho jména, je náhoda, že z toho má televize problémy,” citoval server režiséra.

ČT rozsudek nechce komentovat do doby, než se bude moci seznámit s jeho písemným vyhotovením.

Televize v soudní při neuspěla mimo jiné proto, že film byl prezentován „jako příběh na základě skutečných událostí” a jelikož fiktivní i skutečná firma mají stejný předmět podnikání, mohla se společnost cítit poškozena na své pověsti.

Příběhy trojdílné minisérie Vetřelci a lovci natáčené v letech 2009 a 2012, napsal Josef Klíma. Krutá nevěra se zaměřuje na téma nevěry a pomsty. Jeden z aktérů přitom coby obchodník s vojenským materiálem figuruje i ve zmiňované firmě, jíž je ve filmu přičten i podíl na kontroverzních armádních zakázkách, které byly spojovány s korupcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám