Hlavní obsah

Reynkův zámeček v Petrkově koupí stát za 18 milionů

Právo, pch

Zámek v Petrkově na Havlíčkobrodsku, spjatý s básníkem, grafikem a překladatelem Bohuslavem Reynkem (1892–1971), odkoupí za 18 milionů od dědiců stát. Při návštěvě místa se na tom ve čtvrtek shodli premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Barokní zámeček básníka a grafika Bohuslava Reynka v Petrkově na Havlíčkobrodsku

Článek

Vnučka Bohuslava Reynka Veronika Reynková řekla, že s prodejem za tuto cenu souhlasí. „Jsem moc ráda, že to takhle dopadlo. Vlastně to byl můj původní záměr. Když už to musím prodat, tak aby ten celý objekt zůstal otevřený lidem,“ řekla.

I pro kulturní obec a zástupce různých spolků či institucí z regionu je tato vůle státu dobrou zprávou. „Tuto cestu jsem preferoval,“ potvrdil Právu i Jiří Kunc (nez.), starosta obce Lípa, pod niž Petrkov spadá. Jak potvrdil, zájem turistů o zámek je velký už dnes.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (uprostřed) Petrkov navštívil spolu s premiérem Andrejem Babišem (vpravo). Na snímku vlevo je spisovatelka Lucie Tučková.

„Myslím si, že tady budeme schopni vytvořit skutečně nové centrum kultury,“ řekl ve čtvrtek premiér a podotkl, že i s tím budou spojené významné investice.

Zaorálek dodal, že na věcech, které souvisejí s penězi, se už domluvil s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Podrobný návrh na vy­užití petrkovského statku podle něj bude teprve vznikat.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ministr kultury Lubomír Zaorálek stojí v altánku barokního zámečku básníka a grafika Bohuslava Reynka v Petrkově na Havlíčkobrodsku

Místo s vyhlášenou tvůrčí atmosférou by měl provozovat Památník národního písemnictví, předpokladem je vznik živého kulturního centra.

Zámeček, později plnící roli velkého statku, vyrostl na místě původní tvrze v roce 1750, od roku 2009 je kulturní památkou. Bohuslav Reynek se zde narodil i zemřel, až do smrti před šesti lety tu žili jeho synové Daniel (fotograf) a Jiří (překladatel).

Letošní rozhodnutí jejich potomků areál zámku i s pozemky prodat vyvolalo obrovskou vlnu zájmu a reakcí. Vysoký počet uchazečů o koupi zaznamenala i realitní kancelář.

Reklama

Výběr článků

Načítám