Hlavní obsah

Restituční náhrada za pozemky má být přiměřená, rozhodl Ústavní soud

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plénum Ústavního soudu (ÚS) ve středu zamítlo návrh Nejvyššího soudu (NS) na zrušení části zákona upravující výši vyplácení finančních náhrad restituentům za nevydané pozemky. Podle ústavních soudců je třeba, aby cena byla přiměřená, nikoli aby se postupovalo podle předpisů z počátku devadesátých let. NS navrhoval, aby zákonodárci připravili nový zákon, podle kterého by se náhrady určovaly.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budova Ústavního soudu.

Článek

Už v roce 2017 ÚS řekl, že náhrada za pozemky, které už nelze restituentům vydat, musí být přiměřená a rozumná. Podle NS se ale nálezem otevřel příliš široký prostor pro interpretaci, včetně rizika, že lidé nebudou za srovnatelné pozemky dostávat také srovnatelné náhrady. Navrhl proto normu zrušit a dát prostor zákonodárcům, aby ceny stanovili nově. S návrhem ale u ústavních soudců NS nepochodil.

Nejvyšší státní zástupce Zeman odmítl, že by zasáhl ve prospěch svého známého

Domácí

„ÚS připomíná, že finanční náhrada nemusí být nutně ekvivalentem aktuální tržní ceny, nicméně má umožnit odčinění nebo zmírnění křivd tak, jako by tomu bylo při vydání věci. Touto myšlenkou vedené určování přiměřené a rozumné výše náhrady je prismatem ústavního pořádku dostatečné pro vyloučení porušování ústavně zaručených práv jednotlivců,“ konstatovalo plénum se soudcem zpravodajem Radovanem Suchánkem.

Naděje Salmů na restituce skončily u NSS

Domácí

„US má za to, že poukazované problémy, z nichž část bude patrně při rozhodování o restitučních nárocích stále přítomna z důvodu doby uplynulé od přijetí restitučních zákonů, by zrušení napadeného ustanovení nevyřešilo. Naopak by s sebou neslo další rizika spjatá s vyrovnáváním se rozhodovací praxe s použitím značně neurčité právní normy,“ dodali soudci.

Reklama

Výběr článků

Načítám