Hlavní obsah

Řešení krize: rozhýbat trh s půjčkami, shodla se tripartita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na čtvrtečním jednání tripartity se zástupci vlády, zaměstnavatelů i odborů shodli na tom, že pro řešení stávající hospodářské krize je bezpodmínečně nutné rozhýbat trh s bankovními půjčkami. Podpořit tuzemské hospodářství by měla také zvýšená podpora exportu a podpora projektů, které firmám přinesou nové zakázky a umožní udržet pracovní místa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odboráře na jednání zastupoval předseda ČMKOS Milan Štěch

Článek

Vládu na jednání zastupoval vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Ten po jednání zdůraznil, že veškerá opatření, které vláda v souvislosti s mírněním dopadů krize podniká, musí být činěna s ohledem na státní rozpočet. Ministr zdůraznil, že vláda nechce připustit jakékoliv neúčelné zvyšování deficitu.

Nečas, který tripartitu vedl namísto premiéra Mirka Topolánka, jenž se zúčastnil pouze části jednání, se se zástupci zaměstnavatelů i odborů shodl na tom, že jednou z prvních věcí by mělo být rozhýbání trhu s bankovními půjčkami.

To potvrdil i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. "Podnikatelská sféra říká, že když nepotečou peníze, což je krev, tak zemřeme," uvedl Hanák.

Zástupce odborářů senátor Milan Štěch řekl, že je neúčelné snižovat v době krize odvody z daní a pojistného. Odboráři požadují například vyčlenění dvou procent hrubého domácího produktu na řešení důsledků krize a podporu hospodářského růstu.

K dalšímu jednání by se tripartita měla sejít 19. února, přičemž nelze vyloučit i ani dřívejší setkání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám