Hlavní obsah

Bouřky zvedly hladiny řek. Oskava na třetím stupni, Svratka na prvním

Právo, Novinky, ČTK, hon, alt

Nejhorší situace po bouřkách, které se v neděli prohnaly částí České republiky, je v části Olomouckého kraje. Jeden člověk zemřel, další se pohřešuje a desítky lidí byly ze svých domů evakuovány. Oskava v Uničově je i v pondělí ráno na třetím stupni povodňové aktivity. Hladiny řek stoupají ale také na Vysočině či v Jihomoravském kraji, kde vydatně pršelo.

BEZ KOMENTÁŘE: Zatopené domy v Rýmařově na BruntálskuVideo: Aktu.cz

 
Článek

Hladina Oskavy stále výrazně přesahuje tři metry, ač běžně v ní je asi metr vody.

První stupeň povodňové aktivity platí po nedělních bouřkách na Želetavce v Jemnici na Třebíčsku. V noci se hladina na několik hodin dostala i na druhý povodňový stupeň a od třetího stupně – ohrožení – ji dělilo devět centimetrů. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Hasiči po bouřkách zachraňovali lidi z rozvodněných řek, jeden mrtvý

Domácí

Na Vysočině k 6:30 platil první povodňový stupeň také na Jihlavě a Šlapance.

Odklízení následků bouřek začalo hasiče zaměstnávat v neděli po 18:00. Do pondělního rána měli stovku výjezdů. Odstraňovali popadané stromy, odčerpávali vodu, čistili bahnem zanesené silnice, do Jeclova na Jihlavsku přiváželi protipovodňové pytle. Protipovodňovou hráz museli stavět i ve Velkém Meziříčí.

Foto: ČHMÚ

Stupně povodňových aktivit na tocích v pondělí v 8:20. Zelená barva značí první stupeň - bdělost, červená třetí stupeň - ohrožení. Ten je nyní na Oskavě v Uničově.

Na Želetavce začala hladina stoupat v neděli kolem 20:00, o dvě hodiny později překonala druhý stupeň a vydržela na něm dalších pět hodin, než voda začala opadávat.

Vystoupala i Svratka

Nedělní bouřky zvýšily průtoky v řekách na jižní Moravě. Svratka v Brně na Poříčí a Veverské Bítýšce dosáhla prvního stupně povodňové aktivity označovaného jako bdělost, vyplývá z dat Českého hydrometeorologického ústavu a Povodí Moravy.

Povodně po bouřkách v Olomouckém kraji.Video: HZS Olomouckého kraje

Bouřky v neděli večer postihly zejména západní a severní část jižní Moravy. První stupeň povodňové aktivity je v pondělí ráno také na Želetavce ve Vysočanech na Znojemsku a Loučce v Dolních Loučkách na Brněnsku.

Průjezd obcí Šumvald v Olomouckém kraji

Bouřky zaměstnaly hasiče, kteří měli desítky výjezdů. Odstraňovali popadané stromy, odčerpávali vodu, uklízeli zabahněné silnice a čistili kanály.

Komunikace mezi Brumovem a Bedřichovem na Brněnsku zůstávala do rána uzavřená, v pondělí dopoledne by se měla čistit. Až na ráno odložili hasiči také čištění silnice u obce Nelepeč-Žernůvka na Brněnsku.

Blesk rozštípl strom

Zasahovat museli i hasiči v Moravskoslezském kraji. Od nedělního pozdního večera do pondělního rána měli za sebou tři desítky výjezdů.

„Šlo především o čerpání vody z přízemí rodinných domů a sklepů v obcích Tvrdkov, Horní Město a Rýmařov, ale i z výtahových šachet obytných domů v Rýmařově. Hasiči také museli z komunikací odstraňovat bahno, které přiteklo z polí. Zbytek Moravskoslezského kraje byl vesměs od přírodních nehod uchráněn,“ sdělil v pondělí ráno mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Upřesnil, že například ve Václavově u Bruntálu zasáhl v neděli odpoledne blesk vzrostlý jasan, rozštípl ho na několik částí a část se odrazila od zahradní chatky, ve které pak začala hořet elektroinstalace. Majitel požár uhasil sám práškovým přenosným hasicím přístrojem.

Reklama

Výběr článků

Načítám