Hlavní obsah

Rekonstrukce Libeňského mostu může začít letos. Nebo až za pět let

Novinky, jas
Praha

Zásadní rekonstrukce Libeňského mostu by mohla začít na přelomu letošního a příštího roku nebo také až za pět let. Podle úterního vyjádření pražské Technické správy komunikací (TSK) bude další vývoj záviset na tom, zda bude most označen za kulturní památku.

Foto: Technická správa komunikací

Vizualizace možné podoby nového mostu

Článek

TSK popsala dva možné scénáře dalšího vývoje. Pokud se z mostu stane kulturní památka, příprava rekonstrukcí se vrátí do roku 2005, neboť bude nutné požádat o nové územní rozhodnutí i o všechna stavební povolení.

„Současná příprava rekonstrukce v hodnotě cca 60 miliónů korun bude odepsána a odhadovaný čas na novou přípravu rekonstrukce celého soumostí je minimálně čtyři až pět let,” tvrdí TSK.

Pokud se most nestane památkou, mohlo by se prodloužit stavební povolení a následně by mohly pokračovat již započaté veřejné zakázky na zhotovitele a na správce stavby dle nynějšího projektu, který počítá se zbouráním stávajících šesti mostů krom pilířů hlavního mostu přes Vltavu. Nový most by měl šířku 26 namísto nynějších 21 metrů.

Foto: Technická správa komunikací

Vizualizace možné podoby nového mostu

Rekonstrukce by „podle optimistického odhadu” mohla v takovém případě začít na přelomu let 2018 a 2019. „Pokud by nebylo možné pokračovat v soutěži, protože se Technická správa komunikací mezitím transformovala z příspěvkové organizace na akciovou společnost, bylo by nutné připravit nové veřejné soutěže od začátku, což by termín zahájení prací na Libeňském soumostí posunulo spíše k podzimu 2019,” připustila TSK i méně optimistický výhled.

Most z roku 1928, jehož údržba byla dlouhodobě zanedbávána, je od minulého týdne uzavřen pro veškerou dopravu. [celá zpráva]

Libeňský most je zanedbávaný dlouhodobě. Podívejte se na záběry kritických částí mostuVideo: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám