Hlavní obsah

Registrace ukrajinských aut v Česku se zpřísní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát připravuje zpřísnění povinnosti registrace ukrajinských vozidel v Česku. Souvisí to jednak s bezpečností provozu na silnicích, ale i s mapováním majetkové situace válečných uprchlíků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dálnice D1

Článek

„Na ministerstvu dopravy připravujeme registrace ukrajinských automobilů, protože pokud krize neskončí, tak potřebujeme mít jistotu o technickém stavu vozidel a samozřejmě je započítávat do majetkového testu jednotlivých lidí,“ řekl už dříve Právu ministr vnitra Vít Rakušan (za STAN).

„Můžeme potvrdit, že příprava systému registrace těchto automobilů je v jednání,“ sdělil mluvčí resortu dopravy František Jemelka. Systém představí později během roku. Registrace souvisí i s požadavkem na lepší vymáhání pokut u přestupků za rychlost přes automatizovaný radar.

V současné době již platí povinnost registrovat ukrajinské auto, pokud je v provozu přes půl kalendářního roku. To se ale týká jen Ukrajinců s uděleným azylem či trvalým pobytem. Naprostá většina válečných uprchlíků z Ukrajiny však v Česku pobývá v režimu dočasné ochrany, kterou stát plánuje dále prodloužit. V takovém případě se na auto hledí jako na vozidlo v mezinárodním provozu, které nemusí na pravidelné STK.

Pětina ojetin na trhu je bez technické

Domácí

Po půlroce pojištění

V logice toho, co řekl Rakušan, by se povinnost registrace měla rozšířit i na auta lidí v dočasné ochraně. Ukrajinští řidiči také mohou v Česku řídit automobily se svým národním řidičským průkazem, pokud nemají udělené povolení k pobytu delší než jeden rok.

Česká kancelář pojistitelů (ČKP) odhaduje, že v Česku je nyní zhruba 34 tisíc pojištěných a 4000 nepojištěných aut z Ukrajiny.

„Stále platí to, že pojistit ukrajinské vozidlo u českých pojišťoven legislativně nelze, takže pokud nepojištěné ukrajinské vozidlo v ČR způsobí škodu, uhradí ji poškozenému ČKP a nebude po ukrajinských motoristech požadovat její náhradu. Tato pomoc platí šest měsíců od opuštění území Ukrajiny,“ řekla Právu mluvčí kanceláře Veronika Pilková.

„Každopádně je pro ukrajinské motoristy i před uplynutím lhůty šesti měsíců nejvhodnější uzavřít si pojištění na Ukrajině nebo online ze zahraničí přímo u některé z ukrajinských pojišťoven, které jim vystaví online zelenou kartu,“ dodala.

Při případné dopravní nehodě s autem s ukrajinskou SPZ podle ní stačí postupovat jako u každé jiné dopravní nehody, tedy sepsat společný záznam o nehodě. Pokud vznikne povinnost kvůli úmrtí, zranění či škodě nad 100 tisíc korun, je potřeba přivolat policii.

„Pokud si účastníci nehody nebudou jisti nebo budou mít problém s dorozuměním, doporučujeme volat policii také,“ poradila Pilková. Následně může poškozený, jemuž byla způsobena škoda ukrajinským vozidlem, uplatnit nárok na úhradu u ČKP.

Podle ministerstva vnitra získalo dočasnou ochranu v Česku téměř 500 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, na konci loňska resort odhadoval, že zhruba pětina se jich už z Česka vrátila domů.

Přesnější údaje o tom, kolik uprchlíků se v Česku skutečně nachází, umožní prodloužení ochrany. Ke 20. únoru se k prodloužení zaregistrovalo 230 tisíc běženců. Vláda vzhledem k vývoji konfliktu schválila možnost toto pobytové oprávnění prodloužit až do konce března 2024.

Vývoj německého solárního auta končí, náklady byly příliš vysoké

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám