Hlavní obsah

K očkování se ode dneška mohou hlásit mladší chronicky nemocní

Právo, Kristýna Šopfová

Ode středy se mohou do očkovacích center registrovat i mladší chronicky nemocní. Pro přihlášení do registračního systému potřebují kód, který jim poskytne ambulantní specialista nebo specializované pracoviště. Přidělený kód má omezenou platnost, vyprší 30. dubna. S jejich rozesíláním někteří specialisté už začali.

Foto: Novinky

Očkovací centrum v Dobřichovicích (ilustrační foto)

Článek

„Během víkendu všichni ambulantní specialisté odborností, kterých se to týká, dostali dopis, který ten kód obsahuje. Někteří je už aktivně rozesílají pacientům, kteří jsou k tomu indikovaní,“ popsal Právu předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Sám mezi svými pacienty vytipoval 120 vhodných kandidátů, kterým kód zaslal přes SMS.

Přednost mají rizikovější lidé

„Já osobně jsem to udělal tak, že jsem jim to poslal přes SMS bránu na jejich mobilní telefon, který známe v rámci e-receptu,“ přiblížil Jojko.

Na některých místech je ale třeba trpělivost. Například diabetologové, kteří mají velké množství velmi rizikových pacientů, jsou podle Jojka zahlceni administrativou. „Předpokládám, že se budou pacienti hlásit sami,“ dodal.

Česko mohlo mít daleko víc vakcín. Vojtěch s Prymulou je neobjednali

Domácí

Nakolik jsou pacienti ohrožení covidem, posoudí ambulantní specialista. Kritéria, která musí zohlednit, představilo minulý týden ministerstvo zdravotnictví. Chronicky nemocné dělí resort do dvou kategorií.

„Nejdříve budou očkováni ti, kteří jsou onemocněním covid-19 s ohledem na svůj zdravotní stav nejvíce ohroženi a jsou nejčastěji hospitalizováni s těžkým průběhem nemoci na JIP/ARO odděleních nemocnic. S vyšší dostupností očkovací látky se pak možnost registrace otevře dalším skupinám,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Vakcíny Johnson & Johnson v dubnu nedorazí, oznámil Babiš

Domácí

Vyšší prioritu mají například cukrovkáři, kterých je podle posledních údajů v Česku zhruba milion. Nárok ale nemají všichni. Rizikoví jsou ti, kteří se léčí inzulinem nebo antidiabetiky a současně trpí dalším onemocněním, třeba ischemickou srdeční chorobou, obezitou nebo mají plicní onemocnění.

„Nic z toho nemám, ale doufám, že to doktorka nevyhodnotí jen podle toho. Tím, že mám cukrovku dobře zaléčenou, mám v podstatě dobré výsledky, tak bych neměla mít nárok na očkování? To mi nepřijde úplně v pořádku,“ řekla Právu paní Eva (50) z Prahy, která má diabetes prvního typu.

Jednu dávku vakcíny proti covidu má v Česku milion lidí

Koronavirus

Přednostní nárok by měli mít také lidé minimálně s druhým stupněm obezity, se závažným dlouhodobým onemocněním plic, ledvin, srdce nebo jater, pacienti po transplantaci nebo s onkologickým onemocněním či lidé se závažným neurologickým onemocněním.

Poté by měli přijít na řadu i lidé s psychotickou poruchou, pacienti s demencí nebo poruchou vývoje intelektu, lidé se závažným oslabením imunity nebo vzácným genetickým onemocněním. Ministerstvo do výčtu zařadilo i pečující a ošetřovatele, s nimiž se v původním návrhu nepočítalo.

Jak se zaregistrovat?

Dosud vedla cesta k očkování přes praktického lékaře nebo specializované centrum. Na tom se nic nemění. Ode dneška se mohou chronici zaregistrovat i do očkovacích center, která mají na rozdíl od praktiků dostatečné zásoby vakcín.

Pro přihlášení do rezervačního systému (registrace.mzcr.cz) je nutné zadat telefonní číslo, na které vzápětí přijde PIN. Po jeho zadání do systému se otevře formulář s osobními údaji a výběrem očkovacího místa. Zde je nutné zakliknout „osoba s chronickým onemocněním“ a následně zadat kód od specialisty, čímž se žádost o registraci odešle.

Putin dostal vakcínu, Kreml nechce říct jakou

Zahraniční

S volným termínem ve vybraném místě se ozve skrze SMS samo očkovací místo, které zašle i PIN2 pro potvrzení rezervace na rezervace.mzcr.cz.

Při očkování musí chroničtí pacienti předložit i lékařskou zprávu. „Bez této zprávy nebude pacientovi očkování v očkovacím místě umožněno,“ píše v pokynech ministerstvo.

Pokud má pacient k dispozici speciální kód, může se začít registrovat. Stejně jako u seniorů nad 70 let nebo pedagogů, ani v tomto případě nerozhoduje rychlost přihlášení. Pořadí ovlivňuje věk registrovaných.

„U všech kategorií, rovněž u osob s chronickým onemocněním, má prioritu věk, nikoliv čas registrace,“ potvrdil Právu vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

Kde získat informace
pacientskeorganizace.mzcr.cz
covid-podpora@nakit.cz
linka 1221 (denně od 8 do 19 hod.)

Reklama

Výběr článků

Načítám