Hlavní obsah

Ředitelem NBÚ se má stát Jan Čuřín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) představil ve čtvrtek sněmovnímu bezpečnostnímu výboru Jana Čuřína, kandidáta na ředitele NBÚ. Výbor projednal jeho nominaci, pokud jej vláda jmenuje, měl by na pozici nastoupit 1. května letošního roku. Úkolem NBÚ je kromě jiného prověřování osob, které se dostávají do styku s utajovanými informacemi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jan Čuřín na čtvrteční schůzi Sněmovny

Článek

Stávající ředitel NBÚ Jiří Lang předal premiérovi svoji rezignaci 11. března. Čuřína na výboru představil přímo Petr Fiala. „V současnosti je bezpečnostním ředitelem Úřadu vlády, je to profesionál, v oblasti utajovaných informací působí 14 let,“ popsal premiér.

„Než přišel na Úřad vlády, působil několik let v Národním bezpečnostním úřadu,“ dodal předseda vlády s tím, že Čuřín tak zná prostředí, do něhož by měl nastoupit jako ředitel.

Následně se představil sám Čuřín. „Je mi 43 let, jsem ženatý, mám tři děti. Vystudoval jsem Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy,“ uvedl Čuřín. Je držitelem osvědčení pro stupeň utajení Přísně tajné. Ve funkci ředitele by rád přistoupil k zefektivnění udělování prověrek a lepšímu využívání databází státu. Tím by podle svých slov mohl uspořit jak finance, tak administrativu.

Prezidentův poradce Kolář zůstane bez prověrky, podle Hradu ji nepotřebuje

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám