Hlavní obsah

Válek odvolal Arenbergera z funkce šéfa vinohradské nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) odvolal Petra Arenbergera z pozice ředitele nemocnice Královské Vinohrady. V pátek o tom informoval mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Arenberger krátce před tím sám oznámil rezignaci s tím, že se hodlá věnovat tamní dermatovenerologické klinice.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Arenberger

Článek

„Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek k dnešnímu dni odvolal Petra Arenbergera z pozice ředitele nemocnice Královské Vinohrady,” uvedl Jakob. „Výběrové řízení na nového ředitele FNKV bude vypsáno v nejbližších dnech,” dodal mluvčí.

Dermatolog Arenberger stál v čele nemocnice od října 2019.

„Nové vedení se musí zaměřit především na otázku nastavení funkčních manažerských procesů a problematiku zadávání veřejných zakázek,“ uvedl Válek.

Řízením nemocnice byl dočasně pověřen náměstek Jan Votava.

Od dubna do května loňského roku byl Arenberger ministrem zdravotnictví ve vládě premiéra Andreje Babiše (ANO). Nahradil Jana Blatného, jeho nástupcem byl Adam Vojtěch (oba za ANO).

Média upozornila, že Arenberger v majetkovém přiznání neuvedl vlastnictví řady nemovitostí. Důvodem Arenbergerovy rezignace na post ministra byl tehdy tlak na rodinu.

Sám Arenberger média těsně před oznámením ministerstva o odvolání z čela nemocnice informoval, že sám rezignoval s tím, že „nastal čas, aby se v celém rozsahu vrátil ke své medicínské odbornosti v čele dermatovenerologické kliniky a vědě a výzkumu ve FNKV“.

Vojtěch nechá Arenbergera v čele vinohradské nemocnice. Počká na výsledek kontroly

Domácí

„Proto jsem včera požádal pana ministra Válka o uvolnění z funkce ředitele FNKV, který mi dnes vyhověl,“ citovala Arenbergera tisková zpráva nemocnice.

Třiašedesátiletý Arenberger v tiskové zprávě označil události z loňského jara jako „mediální pseudokauzy”. Nemocnice podle něj v posledních letech začala lépe hospodařit, v roce 2020 byl hospodářský výsledek 252 milionů korun a za loňský rok očekává 743 milionů korun.

Policie odložila případ privatizace bytu exministra Arenbergera

Domácí

„Ekonomické i provozní zdraví potvrdily i kontroly příslušnými orgány včetně ministerstva zdravotnictví,” uvedl. Počet zadávaných veřejných zakázek se podle něj v posledních dvou letech ztrojnásobil a jejich finanční objem byl dvojnásobný proti předchozímu období.

Reklama

Výběr článků

Načítám