Hlavní obsah

Ředitel Českého rozhlasu Duhan rezignoval

Aktualizováno

Generální ředitel Českého rozhlasu (ČRo) Peter Duhan ve středu oznámil, že kvůli přetrvávajícím zdravotním důvodům rezignuje na svou funkci. Stalo se tak před tím, než měla Rada Českého rozhlasu jednat o jeho případném odvolání. Jednání rady se kvůli tomu odložilo. Duhan chce odejít k 3. listopadu.

Foto: Petr Horník, Právo

Peter Duhan

Článek

Generální ředitel čelil kritice kvůli tomu, že byl ve veřejnoprávním médiu zaměstnán i jeho syn Andrej, byť zákon zaměstnávání tzv. osob blízkých zapovídá. [celá zpráva]

Duhan s tímto výkladem nesouhlasí. "Jsem přesvědčený o tom, že jsem jako generální ředitel Českého rozhlasu žádný zákon neporušil a důvodem k mému odvolání nemůže být údajný střet zájmů, a tedy i porušení zákona o ČRo," uvedl v úterním prohlášení.

Nepobíral závratné částky

Šéf rozhlasu, který se odvolával na stanovisko renomovaných právníků, se pravidlo o osobě blízké vztahuje pouze na členy rady, nikoliv na generálního ředitele.

Duhan v písemném prohlášení uvedl, že jeho syn pracoval ve veřejnoprávním rozhlase jako rešeršista s měsíční odměnou osm až 12 tisíc měsíčně ještě předtím, než se sám stal generálním ředitelem. Pracovní poměr s Andrejem byl ukončen letos v srpnu.

Rada Duhanovu rezignaci přijala a požádala ho, aby do doby svého odchodu nečinil žádná ekonomická, programová ani personální rozhodnutí. Vedení rozhlasu s velkou pravděpodobností převezme jeho první zástupce, náměstek pro program René Zavoral. O možném Duhanově porušení zákona rada nejednala, bude se mu zřejmě věnovat na jednání 21. října.

Rozhlas vedl od roku 2010

Duhan vystudoval Vysokou školu múzických umění v Bratislavě, obor filmová a televizní scenáristika. Krátce pracoval v rozhlase v Bratislavě, pak v televizi jako redaktor a dramaturg zábavy. Po roce 1989 se stal šéfredaktorem deníku Verejnosť a v letech 1991–1992 vykonával funkci ústředního ředitele Československého rozhlasu. Poté přešel do komerčního sektoru, kde působil jako programový ředitel společnosti Kabel Plus a jako ředitel vydavatelství N-Press.

Od roku 2000 spolupracoval se stanicí ČRo 6 – Rádio Svobodná Evropa a v roce 2007 se stal jejím ředitelem. Od roku 2009 působil jako programový ředitel Českého rozhlasu. Do funkce prozatímního ředitele ČRo byl jmenován 24. února 2010. Dne 28. července 2011 byl Radou Českého rozhlasu zvolen a jmenován do funkce generálního ředitele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám