Hlavní obsah

Redaktora ČT Vladimíra Kořena překvapilo, že vyhrál volby v Říčanech

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říčany

Vladimíra Kořena znají doposud diváci jako moderátora zábavné soutěže České televize (ČT) Zázraky přírody a redaktora zpravodajství ČT, kde připravuje mimo jiné výchovně vzdělávací pořady Tajemství vody nebo Živé srdce Evropy. V komunálních volbách v Říčanech u Prahy, kde bydlí, vyhrál tuto sobotu jako šéf uskupení Klidné město. Jeho triumf byl drtivý - sdružení získalo 40 procent hlasů občanů.

Článek

Stanete se starostou Říčan?

To záleží na koaličních vyjednáváních. První začne ve 14 hodin v neděli.

S kým budete jednat?

S ODS, s TOP 09, s Unií pro sport a zdraví, což jsou místní ragbisté. Pak s Volbou pro město, to je Jaromír Jech a se Sdružením SNK-ED, kam patří dosavadní starostka Říčan. Schází nám jedno místo v zastupitelství.

Přejete si být starostou?

Přál bych si to, ale nemám politické ambice v prvotním cíli. Vítězství mě překvapilo, ale abych byl upřímný, nejvíc radosti mě udělala dcera Karolína, když se právě v neděli v šesti letech stala mistrem ČR v šachu.

K starostování. Jsem zásadně pro otevřenou politiku. Zformovali jsme se už delší dobu jako sdružení, kterému se nelíbí současný obchodně územní plán využití Říčan a jeho okolí. Lidé si tu přejí klidné žití, zachování přírody a ne průmyslové zóny. V Říčanech žije 13 tisíc obyvatel, jsme město okresního charakteru.

Co bude vaším prvním úkolem nebo cílem?

Seznámit se s chodem úřadu. Chci, aby úřad byl otevřený pro všechny. Jsem pro maximální transparentnost. Všechny důležité věci musí být na webu, všechna výběrová řízení, záměry i rozhodnutí.

Jak to bude s vaší prací pro Českou televizi?

Jsem zaměstnán v ČT jako redaktor zpravodajství. Práce ve zpravodajství je neslučitelná eticky s funkcí starosty. Budu jednat s vedením ČT a jejich právníky. Navíc je funkce starosty prací na plný úvazek.

Na druhé straně svou práci v ČT miluji, nechtěl bych s ní ztratit kontakt. Možná by to šlo vyřešit dlouhodobou neplacenou dovolenou. Musím se poradit, i pokud jde o Zázraky přírody, zda by moje občasné moderování v zábavném pořadu vadilo. Směrodatný bude pro mě etický kodex ČT.

Reklama

Výběr článků

Načítám