Hlavní obsah

Rebelující poslanec Fiala vystoupil z ODS

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha
Aktualizováno

Jeden z rebelujících poslanců Radim Fiala dnešním dnem po 15 letech ukončil členství v ODS. Potvrdil to Právu s tím, že opouští i všechny stranické funkce, tedy přestává být členem Výkonné rady ODS a regionální rady strany Olomouckého kraje. Poslanecký mandát si ponechá.

Vyjádření poslanec Fialy k odchodu z ODSVideo: Novinky

 
Článek

Svůj krok odůvodnil „názorovými rozdíly, které se v poslední době prohloubily především v zásadní otázce zvyšování daní.“

Jak sdělil Právu, na jeho rozhodnutí mělo vliv i to, že ODS na různých úrovních není schopna vyvodit hlubší závěry z výsledků posledních krajských voleb.

Fiala prohlásil, že bude podporovat koaliční vládu, pokud se bude držet svého programového prohlášení.

Útěk od vlastní odpovědnosti, glosoval Nečas

"Rozhodnutí pana poslance Fialy opustit řady ODS beru na vědomí. Jakkoli na ně má plné právo, v současné situaci ho nelze považovat za nic jiného než útěk od vlastní politické odpovědnosti," zareagoval na rozhodnutí poslance premiér a šéf ODS Petr Nečas.

"Věřím však, že i jako nezařazený poslanec bude nadále podporovat program vládní koalice, pro který hlasoval v roce 2010," dodal.

Fiala opáčil, že nejde o útěk od odpovědnosti, naopak chce plnit sliby voličům. Svůj krok prý v úterý oznámil právě premiérovi. Nečasovu reakci nechtěl dále komentovat.

Další rebelové odcházet nechtějí

"Dokázal tím, že mu nejde o funkce ve straně ani o jiné úmysly, než středopravicově řídit stát," okomentoval krok svého kolegy další rebel v ODS Tomáš Úlehla.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Poslanci ODS Petr Tluchoř (vpředu) a Tomáš Úlehla

Rebelové ODS poslali následně Právu společné prohlášení: „O  kroku našeho kolegy jsme byli s předstihem informováni. Jeho motivům rozumíme a vnímáme jeho závazek nadále podporovat kroky koaliční vlády, které nebudou v rozporu s pravicovým konceptem vládnutí. Radim Fiala byl 15 let členem ODS a jeho odchodu je nám líto. Podobný krok neplánujeme a doufáme, že se podaří ODS vrátit k dodržování pravicové politiky,“ stojí ve zprávě, kterou podepsali Petr Tluchoř, Ivan Fuksa, Marek Šnajdr, Jan Florián i Tomáš Úlehla.

"Je třeba jasně přiznat, že vláda odchodem Radima Fialy ztratila většinu," vyjádřil se pro Právo poslanec ODS Boris Šťastný. Fialův odchod jej mrzí. "Vždy jsem ho pokládal za autentického člena ODS s autentickými názory," uvedl Šťastný.

Anketa

Myslíte si, že ODS zvládne krizi a současná vláda bude pokračovat?
ano
17,7 %
ne
82,3 %
Celkem hlasovalo 17005 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám