Hlavní obsah

Reakce na návrh ČSSD: Zchudne celá země, útok na střední třídy, třídní boj

Novinky, bja
Aktualizováno

Totální hloupost a útok na příjmy střední třídy, myslí si o návrzích na progresivní zdanění ministr financí Andrej Babiš (ANO). Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek varuje, že zchudne celá země a pracovité a úspěšné lidi to odradí od činnosti. Ekonomický expert ODS Jan Skopeček to zase považuje za vyhlášení třídního boje. Návrh se nezamlouvá ani lidovcům.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Ministr financí a předseda hnutí ANO Babiš Novinkám sdělil, že návrh ČSSD považuje za totální hloupost a útok na příjmy střední třídy, která je stále větší. Připomněl, že podle návrhu ČSSD by lidé s platy vyššími nad 50 tisíc korun, platili daň 43 procent, tedy 32 procent ze superhrubé mzdy, která je 1,34 násobkem hrubé mzdy. Kromě toho by museli platit ještě 12,5 procenta na sociálním a zdravotním pojištění a zaměstnavatel by za ně musel platit pojistné 35 procent.

„Při jasné tendenci navyšování průměrné mzdy je to útok na spotřebu občanů, útok na hospodářský růst naší země. Návrh ČSSD směřuje na větší zdanění úspěšných, tedy je nepochybné, že některé fyzické osoby bude demotivovat od ekonomické aktivity. Některé právnické osoby naopak bude motivovat k přenesení části aktivit do zahraničí,“ sdělil Novinkám Babiš.

„Dlouhodobě zastávám názor, že nejzásadnější je stabilní daňový systém, který se v zásadních parametrech nebude měnit každé čtyři roky. Moje strategie je daně snižovat nízko a středně příjmovým skupinám a snižovat sociální pojištění, aby zaměstnavatelé použili tuto úsporu na navýšení mezd svých zaměstnanců,“ dodal Babiš

 Má to odradit lidi od práce?

„Je to finanční trestání kvalifikovaných a pracovitých. Tak jako vysoká spotřební daň na líh demotivuje od konzumace alkoholu, tak samozřejmě 'čím vyšší výdělek, tím vyšší daň' demotivuje od toho zvyšovat si kvalifikaci a uplatňovat své tvůrčí schopnosti,“ uvedl pro Novinky Kalousek.

Vyšší zdanění podle něj také sníží konkurenceschopnost celé země. Pro investice do budoucnosti totiž bude podle něj potřeba kvalifikovaných pracovníků, jejichž najímání by se vlivem vyššího zdanění firmám prodražilo.

„Vysoce kvalifikovaní lidé jsou samozřejmě na pracovním trhu drazí, a pokud je bude stát zdaňovat progresivním způsobem, tak investoři budou v České republice investovat do levných montoven a nebudou investovat do produkce s vysokou přidanou hodnotou, kde je potřeba vysoká kvalifikace, čímž celá země bude chudnout. A bude to na úkor i těch nízkopříjmových,“ varuje Kalousek.

Více sazeb, více komplikací

Navíc zamýšlené čtyři daňové sazby budou podle Kalouska znamenat komplikaci. „Velice to komplikuje daňovou správu a daňová přiznání, jak na straně poplatníka, tak na straně státu,“ uvedl Kalousek.

Dodal, že dlouhodobým záměrem jeho strany je zjednodušení daňového systému a daňových odvodů v podobě jedné sazby a jednoho inkasního a kontrolního místa.

Sociální demokracie se podle Kalouska zřejmě svým programem bude snažit cílit na nízkopříjmové občany. „Byl bych rád, kdyby i nízkopříjmoví pochopili, že tento návrh povede k celkovému zchudnutí země,” řekl Kalousek.

Fiala: Daně mají klesnout všem, ne jen někomu

S návrhem nesouhlasí ani ODS. „Jde o starý, socialistický a hlavně demotivační princip progresivního zdanění, který chce trestat aktivní a úspěšné občany. Není důvod tahat další peníze od aktivních a úspěšných lidí a nechat tyto prostředky prošustrovat naší rozhazovačnou agrosocialistickou vládou,“ uvedl Skopeček.

Domnívá se, že socialisté vyhlašují třídní boj proti úspěšným a vydělávajícím lidem. V minulosti ale prý trestání úspěšnějších méně úspěšným nikdy nepomohlo.

Domnívá se, že socialisté vyhlašují třídní boj proti úspěšným a vydělávajícím lidem. V minulosti ale prý trestání úspěšnějších méně úspěšným nikdy nepomohlo. „Je třeba to odmítnout, netrestat aktivní občany a naopak vytvářet podmínky a motivovat méně úspěšné občany, aby se jim dařilo lépe,“ přiznal Skopeček.

Navíc čtyři daňové sazby podle něj zkomplikují již tak složitý systém. „Potřebujeme pravý opak. Potřebujeme jednoduchou a rovnou daň s co nejméně výjimkami.

„Český daňový systém potřebuje hlavně zjednodušení a stabilitu. Návrhy ČSSD jdou úplně opačným směrem. Daňová politika ČSSD zaměřená proti lidem se středními a vyššími příjmy je zcela chybná. Daně mají klesnout všem, a ne jenom někomu,” sdělil Novinkám předseda ODS Petr Fiala.

Populismus, odmítl návrh ČSSD Jurečka

Lidovecký místopředseda Marian Jurečka označil návrh koaličního partnera za populistický a iracionální. Podle jeho názoru by se daně neměly zvyšovat.

„Návrhy ČSSD v daňové oblasti jsou populistické a především nemají rácio. Rozumné je daně nezvyšovat a nechat peníze rodinám přes vyšší slevy,” uvedl na Twitteru.

Jak Právo informovalo, ČSSD chce ve svém programu zavést čtyři daňové sazby pro zaměstnance. Nejvíce by pak platili ti s nejvyššími platy. Lidé, kteří vydělávají více než 50 tisíc měsíčně hrubého, by dávali státu téměř třetinu ze superhrubé mzdy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám