Hlavní obsah

Rath by mohl nastoupit jako lékař do věznice na Pankráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý středočeský hejtman David Rath, který byl začátkem ledna podmínečně propuštěn z vězení, by podle informací Novinek mohl v blízkých měsících začít pracovat ve vězeňské nemocnici, která funguje v pankrácké vazební věznici. Podle Ratha, který je lékař a i za mřížemi jako lékař pracoval, se nyní dojednávají technikálie.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

David Rath opouští věznici v Brně-Bohunicích

Článek

„Působím v brněnské věznici a je zájem o mé služby i v té pankrácké. Já s tím souhlasím a dojednávají se technikálie,“ napsal Novinkám v SMS Rath.

Podle informací Novinek z prostředí věznic by k nástupu Ratha na Pankrác mohlo dojít v blízkých měsících, pracoval by jako externí praktický lékař na dohodu o pracovní činnosti.

„Mám uzavřenou smlouvu s Vězeňskou službou, výkon povolání je tam stanoven na Brno, pokud začnu působit současně i v Praze, musí se smlouva upravit. Ještě jsem upravenou smlouvu neobdržel,“ doplnil Rath s tím, že jde o jeho vlastní iniciativu po propuštění z vězení.

Vězni z Pankráce do civilních nemocnic

Domácí

Bývalý hejtman strávil za mřížemi tři a půl roku, tedy polovinu soudem vyměřeného trestu kvůli korupci. Již od svého nástupu do vězení projevoval zájem o možnost ordinovat i za mřížemi. To se mu splnilo po vypuknutí epidemie covidu. Loni v únoru začal pracovat jako praktický lékař v brněnské vazební věznici, vypomáhal i na covidovém oddělení tamní nemocnice. Spolupráce přetrvává i po jeho propuštění.

Mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová na dotaz Novinek k chystanému Rathovu nástupu do pankrácké nemocnice potvrdila, že „jednání již proběhlo“ a doplnila, že sbor iniciativu propuštěného lékaře vítá.

Vězeňské nemocnici na Pankráci dlouhodobě chybí zdravotnický personál a přijímat nové zaměstnance se jí příliš nedaří. V posledních měsících je kvůli nedostatku lékařů a sester výrazně omezen provoz tamní nemocnice, což má za následek častější cesty odsouzených do civilních nemocnic, jak už Novinky psaly dříve. Rathova ruka by se tedy jistě hodila.

Rath po propuštění: Byl jsem v kvalitní společnosti

Domácí

Pracoviště v pražské věznici by mohlo vyhovovat i Rathovi, protože by to měl na rozdíl od Brna relativně blízko z bydliště ve středočeské Hostivici, kde se po svém propuštění vrátil rovněž ke své lékařské praxi.

Do plánů bývalého hejtmana ale ještě může zasáhnout soud, u kterého leží druhá větev kauzy týkající se manipulace veřejných zakázek ve středočeských nemocnicích. Krajský soud v Praze Rathovi nepravomocně prodloužil trest ještě o rok. Zda se bude muset bývalý politik případně do vězení vrátit, by mělo být jasnější v dubnu, kdy by se případem měl zabývat odvolací vrchní soud.

Rath se může na jaře do vězení na půl roku vrátit

Krimi

Reklama

Související články

Vězni z Pankráce do civilních nemocnic

Součástí pražské Vazební věznice na Pankráci je i nemocnice pro odsouzené a obviněné. Ta se ale v poslední době potýká s nedostatkem personálu a musí omezovat...

Výběr článků

Načítám