Hlavní obsah

Rarita na Domažlicku: Lidé bruslí v historické stodole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělá nad Radbuzou

Žádné bruslení na rybníku nebo řece, ale ve stylové historické stodole. Vedení Bělé nad Radbuzou na Domažlicku totiž do budovy, která sousedí s opravenou renesanční tvrzí, umístilo kluziště. A tamější škola předělala rozvrh, aby tady mohli žáci pravidelně sportovat.

Rarita v Bělé nad Radbuzou. Lidé bruslí v historické stodole. Na videu jsou prvňáčci z tamější školy.Video: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Kluziště funguje teprve týden, ale už se stalo hitem. „Zamířily sem stovky lidí,“ vypočítal starosta města Libor Picka (STAN). Dopolední program je vyhrazený dětem. „Výhodou je, že nejsme závislí na počasí. Je nám jedno, jestli sněží, prší nebo je obleva. Navíc je to krásný prostor, kde máme veškeré zázemí,“ ocenil ředitel školy Zdeněk Nagy.

Ten překopal na sedm týdnů rozvrh. „Žáci nepřijdou o žádnou výuku, jen jsem hodiny přeskládal, abych je mohl blokově učit bruslení,“ vysvětlil.

Se školou i rodiči

Kolem něj se zrovna pohybovala parta prvňáků. „Hrozně moc se mi to líbí. A jezdilo se mi dobře,“ pochvalovala si Eliška Kaňková. Její spolužačky Lucie Rubešová a Marie Skřivanová doplnily, že několikrát spadly. „To nevadí. Ani to moc nebolelo,“ shodly se.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Dopolední program je vyhrazený pro děti z tamější základní školy.

Plocha je totiž umělá, má dvacet metrů na délku a deset na šířku. Jako doma se na kluzišti cítila Štěpánka Kotanová a během jízdy předvedla i malou piruetu. „Je skvělé, že můžeme bruslit přímo u nás, protože jinak jezdíme do Tachova nebo Domažlic, což je zhruba třicet kilometrů,“ uvedl Nagy.

Odpoledne a večery jsou určené pro veřejnost. „Děti jsou tak nadšené, že pak znovu přijdou s rodiči nebo sourozenci,“ dodal ředitel.

Ať prostory slouží

Od úterý do pátku je otevřeno mezi 15. a 18. hodinou, ve středu a pátek mohou zavítat zájemci i na večerní bruslení, a to od 20 do 22 hod. „O víkendu fungujeme od dvou do sedmi,“ řekl starosta Bělé nad Radbuzou. Vstupné platí pouze na odpoledne a večer, činí 50 korun.

Picka je rád, že nápad se ujal. „V zimě se objekt málo využívá. A když už ho tady máme, ať co nejvíc slouží lidem,“ zdůraznil Picka. Doufá, že příští rok kluziště objednají ještě na delší dobu. „Možná už mezi vánočními svátky,“ přemítal.

Historická stodola byla ještě před pár lety v dezolátním stavu. Město ji nechalo kompletně zrekonstruovat. Vznikl tak nevytápěný prostor se zázemím pro kulturní a společenské akce. Dovnitř se vejde až 250 lidí, na dvůr pak 500. Náklady na projekt vyšly na 21 milionů korun, přičemž dotace činila 13 milionů.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Opravená historická stodola, ve které je teď kluziště.

V tamějším areálu se nachází také památkově chráněná renesanční tvrz, jejíž opravu dělníci dokončují. „Hotovo by mělo být v dubnu. Tady budou mít zázemí různé sociální služby, jako například Totem, Domino, klub seniorů a další,“ vyjmenoval Picka.

Tvrz i přilehlé hospodářské objekty hyzdily město a ohrožovaly jeho obyvatele. Někdejší majitel ignoroval výzvy památkářů, aby se o majetek staral. Bělá nad Radbuzou proto v roce 2018 budovy i pozemky koupila.

Teď má v plánu dát do pořádku i zbývající prostory areálu, což jsou chlévy. „Už mám zpracovaný projekt a stavební povolení. Měl by tam být pivovar, který v místě už kdysi fungoval, a také hospoda,“ nastínil.

Zmrzla voda vylitá z břehů. Z luk u Dobřan se stalo přírodní kluziště

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám