Hlavní obsah

Řápková přivezla do Plzně diplom, podle školy to však nic nedokazuje

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS), jejíž studium na plzeňské právnické fakultě provází řada otazníků, dorazila ve čtvrtek ve 14 hodin na Západočeskou univerzitu. Rektorovi a zástupcům jeho vyšetřovací komise přivezla diplom a další studijní doklady a přes půl hodiny s nimi jednala za zavřenými dveřmi.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ivana Řápková donesla na Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni svůj diplom. V pozadí rektor univerzity Josef Průša.

Článek

„Předložila jsem originál diplomu, přílohu k diplomu, vysvědčení ze státní závěrečné zkoušky, doklad o přijetí ke studiu a pracovní verzi své diplomové práce,“ řekla Právu Řápková.

Rektor Josef Průša Právu sdělil: „Doložené dokumenty potvrzují, že Řápková na fakultě skutečně studovala, absolvovala a získala diplom. Neříkají ale nic o jednotlivostech.“

Podle Průši nedošlo k žádnému doplnění materiálů, které už má škola k dispozici. „Přivezla například originální výpis všech zkoušek a zápočtů, jeho kopii jsme ale už měli,“ podotkl Průša. Na diplomu z 1. června 2005, který Řápkové umožňuje používat magisterský titul, je podpis rektora Průši a kulaté úřední razítko univerzity. „Samozřejmě je to můj podpis,“ potvrdil Průša.

Řápková neví, proč její záznamy chybějí

Index primátorka nepřivezla. „Není však její povinností, aby ho měla,“ připustil Průša. Řápková k tomu podotkla: „To je, jako bych si musela schovávat žákovskou knížku. Navíc se index na konci studia ověřuje s elektronickou databází. Já předpokládám, že tato kontrola proběhla a že je vše v pořádku.“

Proč údaje o jejích zkouškách a zápočtech nefigurují v protokolech dotčených kateder, Řápková neví. „To je otázka na pracovníky školy. Proč tam ty záznamy nejsou a také jestli jsou tyto záznamy u všech studentů nebo jen u některých,“ uvedla Řápková.

Rektor Josef Průša ji ke spolupráci a předložení dokumentů vyzval v úterý 10. listopadu doporučeným dopisem, Řápková se do Plzně vypravila ještě předtím, než jí dopis došel. „Požádala jsem pana rektora o schůzku a on mi vyhověl. Ve vyspělém světě je běžné, že si lidé neposílají informace po médiích, ale že se sejdou a dokážou řešit věci u jednoho stolu,“ podotkla Řápková.

Průša potvrdil, že se univerzita bude dál případem chomutovské primátorky zabývat. „Postupujeme systémově, takže se budeme věnovat i všem ostatním, paní Řápková není v prvním pořadí důležitosti. Na závěr kontrol pak bude nějaký výstup,“ uvedl rektor.

Reklama

Výběr článků

Načítám