Hlavní obsah

První den, a hned špatný signál lidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První den vlády premiéra Petra Fialy se úplně nevyvedl. Poznamenala ho večer předtím ohlášená rezignace policejního prezidenta Jana Švejdara. Jak zjistilo Právo, vyzval ho k ní osobně na schůzce 7. prosince teprve od včerejška čerstvý ministr vnitra Vít Rakušan, aniž by mu sdělil důvody. Svůj post i policii tak opustí k 31. březnu, takřka o dva roky dříve, než by mu skončil pětiletý mandát.

Foto: Milan Malíček, Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Jan Švejdar (vlevo) a ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

Mezi policisty napříč republikou vyvolaly okolnosti jeho předčasného odchodu nesouhlas i znechucení. Podle informací Práva z vládních kruhů se totiž Rakušan rozhodl zbavit se Švejdara ne kvůli výhradám k jeho práci, ale protože byl do funkce policejního prezidenta jmenován před třemi lety tehdejším ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).

Rakušan v pátek novinářům tvrdil, že při schůzce ze 7. prosince Švejdarovi žádné ultimátum ohledně jeho odchodu z funkce nedal a o jeho rozhodnutí rezignovat se dozvěděl až ve čtvrtek večer od novinářů a z tweetu, v němž Švejdar popsal svoje pocity takto: „Dospěl jsem k názoru, že moje další setrvání ve funkci není žádoucí.“

O schůzce Rakušan novinářům, řekl: „Je pravda, že jsme měli témata, kde jsme se evidentně neshodli nebo neshodli jsme se úplně.“

„Ale rozhodně odmítám, že bych jako člověk, který ještě nebyl ministrem, na pana Švejdara vyvíjel nějaký tlak,“ řekl Rakušan.

Policejní prezident Švejdar nuceně končí

Domácí

Obě tvrzení však zpochybňují policejní zdroje, podle nichž neměl Rakušan k práci policejního prezidenta žádné připomínky a jediné, o co se zajímal, bylo, kdy skončí ve funkci.

To, že Švejdara při schůzce skutečně vyzval k odchodu, naznačil v pátek sám Rakušan.

„Očekával jsem, že to rozhodnutí přijde, pokud přijde, až po Novém roce, kdy se sejdeme. Trochu mě překvapilo, že k vydání nějakého prohlášení došlo už včera,“ postěžoval si.

Rakušan: Všichni uniformovaní mají být naočkovaní

Domácí

Švejdarův předčasný odchod se nelíbí policejním odborům. Podle předsedy Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáše Machoviče si šéf policie zasloužil dokončit mandát.

„Policejní prezident by měl vždy zůstat ve své funkci po celé to pětileté období, aby ukázal, co dokázal a jakým směrem vedl policii.

„Škoda jeho odchodu“

Dřívější odchod je špatný signál vůči společnosti i příslušníkům, protože někdo by to mohl vnímat tak, že když přichází nová vláda, že vymění určité úředníky či ředitele bezpečnostního sboru,“ řekl v pátek Právu Machovič.

Švejdara vnímá jako profesionála, který podle něj ukázal společnosti i policistům lidskou tvář. „Byl vždycky otevřený a nebál se hovořit na všechna témata. Určitě je jeho odchodu škoda,“ dodal Machovič.

Vynucenou rezignaci svého šéfa těžce skousává i ředitel jednoho z celorepublikových policejních útvarů. „Bylo to překvapení pro nás pro všechny. Jan Švejdar je chlap z přímého výkonu, který má koule a nebojí se říct svůj názor. Jsem z toho, že musel skončit, zklamán,“ řekl Právu vysoce postavený policista, který si nepřál být jmenován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám