Hlavní obsah

Rakušan vyhnal z dozorčí rady České pošty politické trafikanty. Jeho spolustraník zůstal

• Aktualizováno
Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) k pondělku odvolal osm členů dozorčí rady České pošty. Odůvodnil to tím, že na místa politických „trafikantů“ chce odborné manažery. V patnáctičlenné radě tak zůstává pět členů z řad zaměstnanců a pak také Rakušanův spolustraník František Lukl, jemuž se ministrova čistka vyhnula.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl

Článek

Na post v dozorčí radě státního podniku minulý týden rezignoval jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). K pondělku pak muselo z rozhodnutí ministra vnitra v orgánu skončit také dalších osm resortem navolených členů.

Vláda zruší Babišovu změnu. Ústřední krizový štáb už nebude pod kontrolou premiéra

Domácí

Rakušan je považuje za „politické trafikanty“, které slíbil nahradit schopnými odborníky. Nominace chce mít Rakušan do konce týdne, do konce února by pak část z nich měla být do rady jmenována.

Jediným politikem, kterého v radě Rakušan nechal, je jeho spolustraník z hnutí STAN, starosta Kyjova, jihomoravský zastupitel a předseda Svazu měst a obcí František Lukl, který také zastává funkci náměstka hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Jména nových členů komentovat nebudeme, ale dáme jasně najevo, že se skutečně bude jednat většinově o lidi, kteří nemají vazbu na politiku nebo konkrétní stranu.
Vít Rakušan (STAN), ministr vnitra

Podle Rakušana je ale na Svazu, koho v dozorčí radě Pošty ponechá. „František Lukl zůstal jako zástupce Svazu měst a obcí ČR (SMOČR). Stejně tak budeme akceptovat jakoukoliv nominaci z Asociace krajů, nezávisle na straně. To platí i pro SMOČR, je na jejich volbě, zda nechají Lukla či budou chtít novou nominaci,“ vysvětlil krok Novinkám Rakušan s tím, že kdyby sám nerezignoval hejtman Kuba, tak by jako zástupce Asociace krajů taktéž zůstal.

Na tom, že „regionální“ organizace budou mít v dozorčí radě České pošty své zástupce, panuje podle Rakušana politická shoda.

Rakušan rozprášil dozorčí radu České pošty

Ekonomika

Resort ujistil, že krokem ministra nedojde k ovlivnění chodu pošty, nicméně po odvolání členů není dozorčí rada usnášení schopná. „Rozhodně nedojde po tuto dobu k omezení služeb, jména nových členů komentovat nebudeme, ale dáme jasně najevo, že se skutečně bude jednat většinově o lidi, kteří nemají vazbu na politiku nebo konkrétní stranu,“ řekl v pondělí Rakušan novinářům.

V radě z rozhodnutí ministra skončili její předseda a bývalý generální ředitel pošty Petr Zatloukal, místopředseda Lubomír Krejsa a Jiří Nováček, šéf NAKIT Vladimír Dzurilla, starosta Náchoda Jan Birke a jeho stranický kolega z ČSSD Bedřich Grulich, Karel Klíma a ekonomický exnáměstek pošty Oldřich Černoch.

Rakušan: Nová dozorčí rada České pošty už nebude mít vazbu na politiku

Ekonomika

Výběr nových členů proběhne už tento týden. Bude transparentní a ve shodě s koaličními partnery, uvedlo vnitro. Následně budou návrhy předloženy poradnímu orgánu vlády – výboru pro personální nominace. O obměně radních ve státním podniku Rakušan mluvil už v minulosti. Nyní jde prý o první krok, aby se stát dostal k informacím o stavu pošty a mohly se provést potřebné změny.

V posledních letech pošta hospodaří v červených číslech. Za loňský rok podnik počítá se ztrátou kolem 800 milionů korun, což je však zhruba o půl miliardy korun nižší propad než v roce 2020, kdy hospodaření pošty skončilo ztrátou 1,356 miliardy korun po zdanění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám