Hlavní obsah

Rakušan: Nová dozorčí rada České pošty už nebude mít vazbu na politiku

V dozorčí radě chceme lidi s manažerskými schopnostmi, okomentoval své pondělní rozhodnutí odvolat osm členů dozorčí rady České pošty ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Nové členy by měla mít pošta do měsíce, přičemž podle ministra nebudou mít vazby na politiku, oznámil na tiskové konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

O záměru obměnit dozorčí radu mluvil Rakušan už před několika týdny. „Je to jeden z prvních kroků, které mají vést k tomu, aby Česká pošta byla moderní institucí, která bude odpovídat potřebám 21. století. Chceme, aby v dozorčí radě byli primárně lidé s manažerskými schopnostmi,“ okomentoval své pondělní rozhodnutí.

Konkrétně byli z rady odvoláni její předseda a bývalý  generální ředitel pošty Petr Zatloukal, místopředsedové Lubomír Krejsa a Jiří Nováček, šéf Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Vladimír Dzurilla, starosta Náchoda Jan Birke a jeho stranický kolega z ČSSD Bedřich Grulich, Karel Klíma a ekonomický exnáměstek pošty Oldřich Černoch.

Rakušan rozprášil dozorčí radu České pošty

Ekonomika

V dozorčí radě je nyní jen šest členů z 15. Není tak usnášeníschopná. Rakušan přiznal, že takový stav nemůže trvat dlouho. Do měsíce by ale měla být otázka nových členů vyřešena.

„Pokud se povede novou radu ustanovit do měsíce, tak to nebude způsobovat České poště žádné provozní problémy,“ řekl.

Konkrétní jména nových členů Rakušan prozradit zatím nechtěl. „Myslím, že dáme jasně najevo, že se skutečně bude jednat většinově o lidi, kteří nemají žádnou vazbu na politiku a konkrétní politickou stranu, a jedná se o lidi, kteří mají nějakým způsobem k této oblasti blízko,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám