Hlavní obsah

Rakušan se zastal nečinné policie v Krupce. V drtivé většině případů prý ví, co a proč dělá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se zastal policie, která čelí na sociálních sítích kritice za dvojí metr a vlažný přístup k úterní demonstraci Romů na sídlišti v Krupce na Teplicku, na níž protestující napadali lidi či provolávali slávu ruskému prezidentu Vladimíru Putinovi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

„Myslím, že je na místě práci policie pečlivě sledovat, ale zároveň policistům důvěřovat. Jsem si jistý, že v drtivé většině případů vědí, co a proč dělají. Postup policie tedy považuji za správný,“ reagoval Rakušan na dotaz Novinek, jak se dívá na rozhodnutí policie nenasadit na demonstraci pořádkové jednotky alespoň přítomností kvůli údajně možné „eskalaci napětí“.

Na fotografiích a záznamech z pochodu, kterého se účastnilo několik stovek Romů, nejsou prakticky policisté vidět. Sem tam je možné vidět členy antikonfliktního týmu. Přitom například na politických mítincích, které většinou nepůsobí takové vášně, nebo akcích o menším počtu účastníků bývají uniformovaní policisté v odpovídajícím počtu přítomni a dohlížejí na poklidný průběh akce.

„Shromáždění sice poutalo velkou pozornost, ale proběhlo bez vážných incidentů. To, co se během něj odehrálo, policie analyzuje a vyvodí z toho samozřejmě důsledky. Zákony platí pro každého,“ dodal ministr vnitra, pod něhož policie gesčně spadá.

Ze záběrů je patrné, že atmosféra nebyla úplně poklidná a sami demonstrující si pochvalovali, že policie není přítomna. Z rozvášněného davu se tak například ozývala hesla jako „Černá síla“ a „Sláva Putinovi“. Romové se také vydali k ubytovně Ukrajinců, kde provolávali „My jsme tady doma“.

Na dalších videích pak někteří z účastníků průvodu házejí předměty na dva muže stojící na balkóně či provolávají protiukrajinská hesla.

Úterní shromáždění v Krupce reagovalo na nedělní konflikt mezi několika lidmi na sídlišti Maršov. Na sociálních sítích se šířily informace, že se jej účastnili Ukrajinci, což ale policie opakovaně vyvrátila. V případu nakonec obvinili policisté z výtržnictví 33letého muže z Moldavska, kterého čeká vyhoštění.

„Sláva Putinovi!“ Romové se v Krupce utrhli ze řetězu. Policie tomu záměrně nechává volný průběh

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám