Hlavní obsah

Rakouský Stop Temelín zablokuje přechod Halámky

Právo, ch, pok, fal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LINEC/ČESKÉ BUDĚJOVICE

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín rozhodli, kde udeří. Zablokují jihočeský hraniční přechod s Rakouskem Halámky - Neunagelberg, nacházející se na hlavní trase z Českých Budějovic do Vídně. Blokádu chystají na sobotu 17. ledna od 13 hodin. V tu dobu projdou přechodem jen pěší.

Foto: Peter Procházka

Pavol Rankov

Článek

"Mělo by se jednat o několikahodinovou totální blokádu přechodu," zdůraznil v pátek Andreas Reimer, mluvčí spolku Stop Temelín, který sdružuje radikální odpůrce jihočeské jaderné elektrárny. Veškerý provoz v obou směrech zastaví kromě odpůrců z Dolního a Horního Rakouska také traktory. "Pustíme jen pěší," uvedl Reimer.

Aktivisté si přechod v Dolním Rakousku vybrali symbolicky. Koncem května roku 2001 se jim zde podařilo zastavit transport speciálně upravených trubek, které německá firma Mannesmann vyrobila pro potřebu jaderné elektrárny a rakouská firma Henkel ve Weidhofenu je speciálně upravovala.

"Také datum není vybraný náhodně. Ve stejný den se v Paříži uskuteční mezinárodní demonstrace proti atomovým elektrárnám," vysvětlil Reimer.

Blokáda zatím není povolená. "V pátek jsme úřadům v Gmündu akci nahlásili a v pondělí o ní budeme informovat i písemně," poukázal rakouský aktivista. Odpůrci atomu chtějí protestem ukázat, že jejich aktivita neuhasla. Doufají, že se jim blokádou podaří vyvolat "odpovídající" reakce rakouských politiků a zamezí tomu, aby první blok Temelína byl uveden do komerčního provozu.

Rakouští studenti do elektrárny

Blokádou hranic chce spolek také protestovat proti údajné snaze provozovatele elektrárny zakrýt poruchu na sekundárním okruhu druhého bloku. ČEZ se údajně snaží zakrýt skutečnost, že nucené snížení výkonu reaktoru z 6. ledna vyvolala netěsnost u impulsní trubičky měrného ventilu, tvrzením o kolísající poptávce po elektřině. "Tímto postupem může provozovatel velmi lehce ututlat problémy v reaktoru," tvrdí spolek Stop Temelín.

Zatímco radikální odpůrci Temelína se chystají uzavřít hranice, do elektrárny směřují první rakouské střední školy, aby jejich studenti dostali možnost vidět Temelín na vlastní oči.

"Důležitá je komunikace. Musíme se učit naslouchat i těm, s nimiž nesouhlasíme. I z tohoto důvodu jsem rád, že naši studenti mohli tak kritizovanou elektrárnu spatřit na vlastní oči a udělat si vlastní názor," uvedl ve čtvrtek na Temelíně učitel fyziky na gymnáziu v hornorakouském Pergu Rudolf Reiter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám