Hlavní obsah

Rafaj musí pryč, ať ho nahradí komise, požadují protikorupční hnutí

Právo, Novinky, Josef Kotalík, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěž (ÚOHS) Petr Rafaj by měl podle protikorupčních organizací Transparency International, Rekonstrukce státu a Oživení ve vedení úřadu skončit. Nahradit by ho podle nich měla patnáctičlenná komise. Chtějí tak předejít velké koncentraci pravomocí do rukou Rafaje, jehož jméno figuruje v několika kauzách kolem zadávání veřejných zakázek. Organizace o změnách jednaly s představiteli vlády.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj

Článek

„Problémová je přílišná koncentrace pravomocí do rukou předsedy organizace Rafaje,“ kritizoval ve čtvrtek na tiskové konferenci k představení reformy úřadu v Malostranské besedě v Praze právník Transparency International Jan Dupák.

Organizace o změnách jednaly s premiérem Andrejem Babišem (ANO), ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO) či šéfkou spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO).

Současný předseda ÚOHS Petr Rafaj, jemuž skončí druhé funkční období příští rok, je terčem kritiky protikorupčních organizací dlouhodobě. Šéf úřadu je totiž zapleten do několika kauz z poslední doby, v nichž figurují i politici Babišova ANO.

Podle informací Aktuálně.cz chtěli policisté od Rafaje slyšet, proč najal na posuzování veřejných zakázek nyní obviněného a již bývalého brněnského politika ANO Jiřího Švachulu. Ten údajně ovlivňoval či ovládal vedení ÚOHS.

Absolutní moc korumpuje

Rafaj se rovněž setkával s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem, s nímž řešil zakázku na dodavatele mýtného systému, kterou ÚOHS posuzoval. Policie Rafaje podezřívá, že na Faltýnkův pokyn činil prostřednictvím místopředsedkyně Evy Kubišové v úřadu kroky ve prospěch provozovatele mýtného, firmy Kapsch.

„Problém není v jednom člověku, ale je systémový,“ řekl Dupák. Ten si postěžoval i na dlouhé trvání výběrového řízení u veřejných zakázek a celkově nízkou aktivitu úřadu. ÚOHS, který hospodaří s rozpočtem čtvrt miliardy korun, by měl mít podle Dupáka viditelnější výsledky a silnější postavení.

V brněnském ANO to vře kvůli kontaktům se Švachulou, tři organizace skončily

Domácí

„V současnosti je to tak, že pokud chce někdo ovlivnit veřejnou zakázku, stačí ovlivnit jediného člověka, předsedu. Ten už má pravomoci na to, aby případně mohl něco zařídit,“ míní analytik Rekonstrukce státu Věnek Bonuš.

Aby úřad efektivněji fungoval a aby bylo těžší s jeho rozhodnutími ohledně veřejných zakázek manipulovat, usilují organizace o založení kolektivní rady. Ta by se skládala z patnácti členů, kteří by rozhodovali o veřejných zakázkách. „Teď stačí ovlivnit pouze předsedu organizace, nově by o zakázkách rozhodovalo 15 lidí,“ uvedl Bonuš.

TI spolu s organizacemi Rekonstrukce státu a Oživení mimo jiné prosazuje, aby příští šéf antimonopolního úřadu vzešel z otevřeného výběrového řízení. V současnosti vláda navrhuje předsedu ÚOHS prezidentovi, který jej jmenuje. Předseda má na chod úřadu značný vliv: jmenuje a odvolává své místopředsedy, kteří rozhodují v prvním stupni.

Šéf TI: Rafaj je žába na prameni, měl by skončit

Domácí

Když v rámci soutěže o veřejnou zakázku padne odvolání proti prvnímu rozhodnutí úřadu, předseda o něm rozhoduje sám na doporučení rozkladové komise, kterou ale také sám jmenuje. V té například seděl i zmíněný Švachula.

Pravomoci předsedy jsou podle protikorupčních organizací příliš velké. „Absolutní moc korumpuje. Jakýkoli předseda bude pod stejným tlakem, proto je potřeba sejmout zodpovědnost z jednoho člověka,“ uvedl Marek Zelenka z organizace Oživení.

V navrhovaném kolektivním orgánu o patnácti členech by měli zasedat lidé splňující určité odborné požadavky. A svá rozhodnutí, která ovlivňují tok stovek miliard korun, by museli umět obhájit. Rozhodování úřadu bude bez odvolací instance také rychlejší, argumentují nevládní organizace.

Babiš dal reformě zelenou

Protikorupční neziskovky chtějí svůj nástřel reformy přetavit do podoby vládní novely. Změny chtějí zavést ještě před koncem mandátu současné vlády premiéra Andreje Babiše (ANO), tedy před rokem 2021. Daly si ambiciózní cíl vytvořit s Babišovou vládou finální legislativní návrh do konce června.

Premiér jim prý na osobní schůzce, kde byly i ministryně Dostálová a Benešová, slíbil, že bezodkladně vznikne pracovní skupina při Úřadu vlády, kterou on osobně zaštítí. „Bereme to jako velmi praktický příslib, který, doufáme, bude dodržen,“ řekl Právu Josef Kalický z Rekonstrukce státu.

Šéf ÚOHS Rafaj rozhodne o tendru na audit mýta do konce ledna

Ekonomika

Naopak s pochopením se iniciativa nesetkává na samotném antimonopolním úřadě. S údajnými problémy v rozhodování ani nabízenými řešeními nesouhlasí.

„Důvodem těchto snah jsou neprokázaná, avšak hojně medializovaná podezření a údajně přílišná koncentrace pravomocí v rukou předsedy ÚOHS a s tím související systémová selhání v dozoru nad zakázkami,“ reagoval úřad.

„Vybudování dozoru nad veřejnými zakázkami na zelené louce, jak část návrhů nevládních sdružení předpokládá, jsou nezodpovědné a tento krok by mohl mít devastující účinky na české veřejné investování, úroveň hospodářské soutěže, a potažmo tedy i na konkurenceschopnost celé ekonomiky státu,“ varovalo tiskové oddělení ÚOHS.

Výběr článků

Načítám