Hlavní obsah

Radnici v Mariánských Lázních dál povedou Piráti

Právo, vor

Memorandum o povolební spolupráci v Mariánských Lázních podepsali vítězní Piráti (6 mandátů) s ODS (3) a dvěma nezávislými hnutí Změna pro Mariánské Lázně (2) a Volba pro lidi (1). V jedenadvacetičlenném zastupitelstvu bude případná koalice držet dvanáct mandátů. Koalice se rýsuje i v Chebu.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti).

Článek

„Momentálně je pouze podepsané memorandum o spolupráci,“ uvedl starosta Mariánských Lázní a lídr Pirátů Martin Kalina, který by měl podle dohod ve své funkci zůstat i v dalším volebním období. Koaliční dohoda by mohla být podepsána ještě tento týden.

Místostarosty se mají stát lídr ODS a někdejší mariánskolázeňský starosta Zdeněk Král. Druhým místostarostou má být za Změnu pro Mariánské Lázně Miloslav Pelc. Městská rada má zůstat nadále sedmičlenná, přičemž podle předběžných dohod by měli Piráti držet tři křesla, ODS dvě a obě hnutí po jednom radním.

Velmi těsný výsledek

V opozici by tak měl zůstat dosavadní koaliční partner Pirátů hnutí ANO, které skončilo s pěti mandáty druhé o pouhých pět setin procenta. To je třicet jedna hlasů a je otázkou, zda babišovci nebudou chtít nechat při takto těsném výsledku hlasy přepočítat. Desetidenní lhůta pro napadení výsledku voleb vyprší v polovině týdne.

V opozici zřejmě zůstanou kromě ANO ještě hnutí Město sobě a komunisté (oba po 2).

V Chebu vzniká široká koalice

V Chebu se ve volbách vítězná Volba pro město (VPM) se 17 z celkových 30 mandátů v městském zastupitelstvu domlouvá na široké koalici s hnutím Koalice pro Cheb (2 mandáty), Piráty (2) a Hnutím 2018 (1).

Podle dosavadních dohod se má stát starostou lídr VPM Antonín Jalovec, který tento post krátce v minulém volebním období již zastával. Prvním místostarostou by měl být Miroslav Plevný a druhým Jiří Černý (oba VPM). V devítičlenné městské radě má mít VPM další tři své zástupce a ostatní strany po jednom. Koalice má disponovat 22 hlasy. V opozici zůstane hnutí ANO s pěti mandáty, komunisté se dvěma křesly a s jedním ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám