Hlavní obsah

Radnice i školy z Kopřivnice bojují proti automatu s konopnými produkty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopřivnice

Trnem v oku pro část obyvatel Kopřivnice se stal prodejní automat s konopnými produkty, který je v provozu od poloviny října v centru města. Místní základní školy už před ním varovaly rodiče žáků a současně požádaly vedení města, aby automat z pěší zóny zmizel.

Automat s konopnými produkty umístěný na pěší zóně v Kopřivnici části obyvatel města vadí. Video: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Automat nabízí květy technického konopí a jeho produkty s nízkou hladinou psychotropního THC. Například jointy sušeného konopí jsou v nabídce označeny jako produkty pro aromaterapii nebo sběratelský předmět, který není určený ke kouření ani konzumaci.

Už před pár týdny rozeslalo vedení ZŠ dr. Milady Horákové rodičům žáků pomocí elektronické žákovské knížky upozornění s tvrzením, že v automatu lze koupit i kratom. To je rostlina z jihovýchodní Asie, z jejíchž listů se vyrábí prášek zelené nebo žluté barvy. V menších dávkách působí jako stimulant a může zvyšovat energii, větší dávky mají sedativní účinek podobný jako u opioidů nebo prášků proti bolesti.

„Chceme upozornit na dostupnost látky kratom, která má účinky podobné jako opium a marihuana, a vzniká na ni silná závislost. Kratom je látka volně prodejná a prodej není vůbec regulovaný. Automat, kde si mohou i děti látku koupit, je v centru Kopřivnice. V některých prodejnách ho mají obchodníci vedle pokladny,“ stojí mimo jiné ve vzkazu rodičům.

Energy drink, pak kolaps. A záchranka vyjíždí

Domácí

Podle Petra Liberdy, zástupce ředitelky, zatím na škole problém s kratomem neřešili. „Zpráva pro rodiče byla pouze informativního charakteru. Ale nemám pochyb o tom, že mezi žáky českých škol koluje,“ míní kantor s tím, že co se týká volného prodeje v automatech a obchodech, je to problém, který valná část rodičů asi ještě nezaznamenala. „Nevím, jestli ho lze bez pomoci legislativy řešit. Proto jsme na něj chtěli upozornit,“ sdělil.

Kratom nevedeme

Na nebezpečí automatu upozornily z preventivních důvodů rodiče i další dvě základní školy ve městě. „Nicméně se obáváme, že pokud situace zůstane i nadále neřešena, je to bohužel jen otázka času, než se něco stane,“ poukázal ředitel ZŠ Alšova Robin Pospěch. Školy proto horují, aby radnice automat v centru města zakázala.

Vlastníkem automatu je ostravská firma cannabio. Její jednatel Petr Bašek přiznal, že už zaznamenal tlak na majitele nemovitosti, u níž jeho automat v Kopřivnici stojí. Odmítl ale, že by automat nabízel kratom. „Podnikáme v souladu se zákony. Chápu, že se to někomu nelíbí, ale neděláme nic nezákonného,“ poukázal s tím, že v automatu je například čtečka občanských průkazů, což je prý nad rámec zákona. O přemístění automatu je připraven jednat. „Nechci podnikat někde, kde nejsem vítán,“ vzkázal do Kopřivnice.

Termín do konce roku

Její vedení nechce automat s konopnými produkty na nedávno zrevitalizované pěší zóně ani vidět. „Nepodílí se ideálně na utváření veřejného prostoru. Navíc i nabízené produkty jsou diskutabilní a jejich prodej je minimálně ožehavé téma,“ připustil starosta Adam Hanus (KK). Upozornil, že automat stojí na soukromém pozemku, a radnice proto nemá možnost nařídit jeho odstranění. Snaží se na tom však domluvit s majitelem nemovitosti. „Jednatelka mi slíbila, že se dohodne s provozovatelem automatu. Věřím, že do konce roku bude pryč,“ uzavřel starosta.

Vláda souhlasí s regulací kratomu a CBD, budou jen pro dospělé a bez reklamy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám