Hlavní obsah

Radní Prahy 5 dostal obálku s penězi. Korupce to prý nebyla, policii nevolal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když radnice Prahy 5 ve výběrovém řízení řešila, kdo uspořádá velikonoční trhy, svěřil se radní Milan Vrkoč, že od favorita soutěže dostal k Vánocům láhev a peníze v obálce. Ty vrátil, policii nezavolal. Prý šlo o omyl. Příběh, který zavání snahou o korupci, odvyprávěla na Facebooku ODS Prahy 5. 

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Radnice vyhlásila výběrové řízení na provozovatele pátečních a velikonočních trhů. Sešly se nabídky a komise jednu z nich chtěla vybrat jako ekonomicky nejvýhodnější. Před hlasováním však pan radní Vrkoč (SEN21) přišel s následující historkou. Nevěřícím přítomným oznámil, že od očekávaného vítěze dostal snad k Vánocům flašku vína, vedle ní však – jak posléze zjistil – i obálku s nespecifikovaným obnosem finančních prostředků,“ popsala ODS Prahy 5.

Ta sedí na radnici v opozici. Městskou část vede koalice Prahy sobě, Pirátů a SEN 21.

Vrkoč věc neoznámil policii, ale zašel za starostkou Radkou Šimkovou (nestr. za Praha sobě), která je právničkou. „Hlavy pomazané se o tom poradily, sepsaly z toho zápis a dotyčné osobě posléze zavolaly. Pan trhovec přišel s pohotovou historkou, že šlo o peníze jeho ženy a že tam ta obálka asi zapadla. Peníze byly vráceny a vše je prý ozářeno sluncem,“ popsal dál účet občanských demokratů z Prahy 5.

Členové komise pak raději pro nikoho, kdo se do veřejné soutěže o provozování velikonočních trhů hlásil, ruku nezvedli. „Opakované pokusy, aby o tom rozhodla rada městské části, nenašly většinovou podporu, a tak jsme byli letos bez velikonočních trhů, a jak to bude dál, ví jen pánbůh,“ uzavřela ODS.

Korupce to nebyla, zní z radnice

Starostka Šimková Novinkám a Právu potvrdila, že Vrkoč dostal od dotyčného tašku s lahví alkoholu a obálku s vánočním přáním a pěti tisíci korunami. „Později se ke mně dostala informace, že šlo o omyl a tašku si tam účastník schůzky zapomněl. Naše právní oddělení dospělo k závěru, že nedošlo ke spáchání trestného činu,“ uvedla Šimková.

Celou situaci Vrkoč řešil i s předsedou SEN 21, bývalým policejním vyšetřovatelem a senátorem Václavem Láskou. Ten jeho postup schválil.

„Pan Vrkoč mi okamžitě volal a ptal se, co má s obálkou s asi pěti tisíci korunami dělat. Já mu řekl, že to musí okamžitě nahlásit starostce, sepsat o tom záznam a vyzvat dotyčného, ať si pro to přijde,“ popsal Novinkám a Právu Láska.

Oznámit to policii prý nebylo potřeba. „To nebylo korupční jednání. Aby to byla korupce, musel by být vznesen nějaký požadavek,“ dodal Láska. „Nemůžete si požadavek domýšlet, musí být jasně identifikovatelný, ale nebyl. Ex post jsem požádal advokátní kancelář, aby zpracovala posudek, jestli se měla věc nahlásit policii. A advokátní kancelář sdělila, že ne. Že to nesplňuje znaky trestného jednání. Ale je to hloupé a nemravné,“ dodal Láska.

Vrkočovi doporučil, aby v budoucnosti o všem, kde bude dotyčný podnikatel figurovat, v radě městské části nebo zastupitelstvu nehlasoval a hlasování se zdržel.

„Ten pán přišel s historkou, že to tam zapomněl. My tomu sami nevěříme. Ale nejsme schopni dokázat, že to tam nechal úmyslně. Sám se diskvalifikoval,“ uzavřel Láska.

Radnice jsou pod palbou hackerů. Praha 5 musela zavřít pracoviště

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám