Hlavní obsah

Radio Svobodná Evropa se odstěhuje z centra Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do dvou let bude mít rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) k dispozici nové sídlo a odstěhuje se z centra Prahy. V diskusním pořadu Sedmička televize Nova to uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Foto: Oldřich Jenka

Pellyho domy

Článek

Rozhlasovou stanici, vysílající v mnoha jazycích do zemí, kde není svoboda tisku, financují Spojené státy. Rozhovory s nimi podle Sobotky "finišují" a USA se zavázaly do dvou let postavit nové sídlo stanice.

O přesunu stanice se Češi s Američany domlouvají už několik let, důvodem je obava z teroristického útoku. Umístění rozhlasové stanice v bývalé budově Federálního shromáždění u Václavského náměstí je už několik let vnímáno jako bezpečnostní riziko. Budovu určitou dobu hlídaly obrněné transportéry. V bývalém Federálním shromáždění RFE/RL neplatí nájem, ale stará se o údržbu, která ročně vyjde asi na 54 miliónů korun. Současná nájemní smlouva končí letos v prosinci.

Příští týden přijíždí do Prahy první náměstek amerického ministra zahraničí Richard Armitage. Premiér Stanislav Gross hovořil minulý týden telefonicky s americkým prezidentem Georgem Bushem a přijal i velvyslance Williama Cabanisse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám