Hlavní obsah

Rádio Svobodná Evropa otevřela své nové sídlo na pražském Hagiboru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rádio Svobodná Evropa v úterý představilo svoji novou pevnost na Hagiboru v Praze 10, kam by se mělo definitivně přestěhovat do konce května. Nová pětipatrová budova má především zajistit bezpečné fungování rozhlasu. Po přestěhování z dosavadního sídla v budově bývalého Federálního shromáždění zmizí z okolí Václavského náměstí zátarasy, které v centru osm let blokovaly dopravu.

Článek

Svobodná Evropa (RFE/RL) zahájila vysílání v centru v roce 1995. Po leteckých atentátech v New Yorku a Washingtonu 11. září roku 2001 se však začalo spekulovat o tom, že i budova RFE/RL by se mohla stát potenciálním terčem terorismu.

Foto: Lukláš Táborský, Právo

Interiéry nového sídla Rádia Svobodná Evropa

Od té doby je budova pod trvalým dozorem policie a obehnána po celém svém obvodu betonovými zátarasy. Ty částečně zabírají odbočovací pruh magistrály ve směru z Wilsonovy do Vinohradské ulice.

RFE/RL bude mít na Hagiboru nájemní smlouvu na 15 let s možností prodloužení vždy o dalších deset let. Budovu navrhl architekt Jakub Cigler ze studia Cigler/Marani Architects. Postavila ji společnost Orco Property Group.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Nové sídlo Rádia Svobodná Evropa je jedna z nejnedobytnějších pevností kontinentu.

"Za prvé je to moderní budova a je určena přímo pro média. Je bezpečná a za třetí je v České republice," uvedl prezident RFE/RL Jeffrey Gedmin.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Otevření nového sídla Rádia Svobodná Evropa se zúčastnil i bývalý vicepremiér Alexandr Vondra a pražský primátor Pavel Bém (oba ODS).

Pětipatrové sídlo ve tvaru krychle je nejpřísněji střeženým objektem v České republice a zřejmě i v Evropě. Dostát musí stejným bezpečnostním kritériím jako velvyslanectví USA.  

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Redakce v novém sídle Svobnodné Evropy na pražském Hagiboru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám