Hlavní obsah

Rada postižených žádá soud, aby zastavil vydávání sKaret

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) se kvůli novým sociálním kartám, prostřednictvím nichž mají být vypláceny dávky, obrátila na soud. Postižení jej žádají, aby vydávání karet zakázal do doby, než bude projednána senátní novela o jejich používání. Novináře o tom informoval předseda rady Václav Krása.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Článek

Radě vadí, že by lidé nově dostávali peníze nikoli jako dosud prostřednictvím složenek nebo na vlastní bankovní konto, nýbrž na účet k sKartě. Právník NRZP Jan Hutař uvedl, že nové tiskopisy již neobsahují možnost vybrat si způsob zasílání dávek, což považuje za diskriminaci. "Má to vysloveně diskriminační charakter. Je to klasická ukázka nepřímé diskriminace. Dopadá to na postižené a seniory, kteří nejsou schopni používat bankomat," uvedl Hutař.

Soud by měl o návrhu na předběžné opatření rozhodnout do sedmi dnů. Pokud by podle Hutaře návrhu na zastavení karet nevyhověl, je rada připravena podat žalobu.

Peníze složenkou budeme posílat dál, nesouhlasí ministerstvo

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová však uvedla, že zasílání peněz složenkou bude letos dál možné. "V této době budou vznikat navazující komerční produkty podle poptávky na zajištění zasílání složenkou typu B či donášky do místa bydliště. Po uplynutí této doby si služby bude hradit každý sám, pokud nebude uznán jeho požadavek na donášku peněz jako oprávněný," řekla mluvčí.

Úřady práce by měly začít vydávat sKarty od července. Nejprve je však má vyzkoušet zhruba pět tisíc klientů. Běžně by pak lidé měli plastikové kartičky dostávat zřejmě od září, do konce roku jich ministerstvo plánuje rozdat milión.

Podle ministerstva práce peníze přijdou na účet k sKartě a příjemci si je vyberou z bankomatu či u obchodníka - takzvaný cash back. Kartou bude možné platit a dávku bude možné převést na vlastní bankovní účet, a to v úřadu práce či bankomatem.

Reklama

Výběr článků

Načítám