Hlavní obsah

Rada ČT selhala a porušila zákon, míní poslanci mediální komise

Novinky, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rada České televize selhala a porušila Zákon o ČT tím, že navzdory výzvě poslanců nezvolila generálního ředitele veřejnoprávní televize do tří měsíců po odvolání předchozího šéfa Jiřího Balvína. Nový ředitel měl být zvolen nejpozději 27. února. Konstatovali to na pátečním zasedání mediální komise Sněmovny její členové.

Foto: archiv Miss Junior

Devatenáctiletá finalistka Miss Junior 2011 za Středočeský kraj, Denisa Voráčková.

Článek

Zdaleka to však nebyla jediná kritická výhrada k činnosti rady a k práci prozatímního ředitele ČT Petra Klimeše, která na jednání zazněla. Poslancům vadí, že Klimeš, který pracuje zároveň jako finanční ředitel ČT a šéf studia Brno, pobírá vysoký plat souběžně za dvě funkce (za funci v Brně se platu zřekl - pozn. red.). Poslankyně Kateřina Dostálová (ODS) to označila za "nemravné." Podle Klimeše je taková praxe v podnikatelské sféře běžná. "Ve spoustě podniků i se státní účastí mají lidé ještě vyšší plat," obhajoval se Klimeš.

Dostálová: ČT potřebuje Rybníčka

Někteří zákonodárci, zejména Dostálová, veřejnoprávní televizi rovněž kritizovali za výběr firmy KPMG, která pro ČT zpracovala projekt restrukturalizace a hlavně za pomalý průběh restrukturalizačních kroků. "ČT nepotřebuje Klimeše, potřebovala by Rybníčka," shrnula Dostálová. Richard Rybníček, bývalý šéf soukromé televize Joj a nyní ředitel veřejnoprávní Slovenské televize totiž oznámil zhruba za čtrnáct dnů po nástupu do funkce, že propouští 1200 zaměstnanců ze dvou tisíc pracovníků a zavádí nouzový režim, aby se televize dostala z finančních potíží.

Rada dostala ještě šanci

Klimeš se ohradil, že situace ve Slovenské televize je "diametrálně odlišná." "ČT není zadlužená," zdůraznil Klimeš. Přes všechny tvrdé výtky však komise Sněmovně návrh na odvolání rady nepodala. "Nepřijali jsme žádné usnesení, rada má ještě šanci, odvoláním by se nic nevyřešilo," řekl Právu po skončení jednání předseda komise Jaromír Talíř. "Parlament se nechystá odvolat Radu ČT," dodal.

Langer vyzval členy rady k rezignaci

O dobrovolné rezignaci naopak uvažuje radní Milan Horálek. Předseda rady Jan Mrzena Právu řekl, že spolu se skončením mandátu pěti členů rady, což bude 25. května, končí i mandát předsedy a místopředsedů. Místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS) nepřímo vyzval k rezignaci ty členy rady, kteří při volbě ředitele nehlasovali pro většinového kandidáta.

"Budeme při volbě generálního ředitele postupovat podle našich usnesení. Zadali jsme další rozbor Ústavu státu a práva, který by měl deklarovat postup rady ve chvíli, kdy se obměňuje třetina jejích členů," vysvětloval Mrzena novinářům, jak hodlá rada situaci řešit. "Chceme volit ředitele co nejdříve, stav mě nenechává chladným," uvedl šéf rady. "Uvítal bych možnost nevolit ředitele tajnou volbou nýbrž aklamací," zdůraznil. "Budeme se zabývat i výší Klimešova platu, ale k tomu je nutný Klimešův vstřícný přístup," konstatoval předseda Rady ČT.

Reklama

Související články

Rada ČT : odboráře nebereme v úvahu

Rada ČT se nenechá během právě probíhajícího výběrového řízení na místo generálního ředitele televize ovlivnit prohlášením televizních odborářů, kteří viní...

Radě ČT nevyšel pokus vrátit do hry Klimeše

Některým radním České televize nevyšel na středečním veřejném zasedání pokus vrátit do výběrového řízení na místo generálního ředitele ČT prozatímního šéfa...

Výběr článků

Načítám