Hlavní obsah

Původ viru? Řada dat je ztracená. Hnát někoho k zodpovědnosti je zbytečné, míní experti

I když některé odborné články ukazují na to, že virus SARS-CoV-2 unikl z laboratoře ve Wu-chanu, řada dat je ztracená a s jistotou se to už zřejmě nikdy prokázat nepodaří. I kdyby se Čínu podařilo pohnat k zodpovědnosti, je to zbytečné. Obrovské ztráty utrpěla i ona. V tom se shodují hosté speciálního studia Novinek, epidemiologové Roman Chlíbek a Roman Prymula.

Hosté speciálního studia Novinek diskutovali o původu koronaviruVideo: Novinky

 
Článek

Od počátku pandemie existovaly čtyři scénáře jejího původu. Že jde o přirozený přenos ze zvířete na člověka (tedy tzv. zoonózu), že virus unikl z laboratoře, že z laboratoře unikl modifikovaný virus a že někdo virus vypustil záměrně.

Zatímco poslední teorie patří spíše do ranku konspiračních teorií, zbylé tři vědci neustále zkoumají. Na počátku teorie ve vědecké obci převažoval názor o přirozeném původu, nepodařilo se ale najít mezičlánek mezi původním hostitelem a člověkem.

Nyní se objevují vědecké práce a tajné zprávy, které se přichylují spíše k tomu, že virus unikl z laboratoře. Otázkou nadále zůstává, zda byl přirozený, či modifikovaný.

„Stoprocentně nevíme nic. A asi to nebudeme vědět ani v budoucnu, protože některá ta data jsou nenávratně ztracená. Byl to asi i záměr, abychom se k nim nedostali,“ uvedl Roman Prymula. Dodává nicméně, že se objevili věrohodné vědecké články napovídající, že se ve wuchanské laboratoři s virem pracovalo.

„Rozhodně bych neřekl, že se tam vyráběla nějaká zbraň. Ale snažili se tam ten virus kultivovat na lidských buňkách,“ uvedl Prymula. Na otázku proč, odpověděl, že argumentem vědců bylo, že pak lépe najdou na případnou nemoc lék. „Trochu pominuli ten fakt, že by k tomu přenosu vůbec nemuselo dojít,“ uvedl Prymula.

Dodal, že tento způsob výzkumu byl kritizován, ale některé laboratoře a dvě americké univerzity v něm přesto pokračovaly.

Byla to nehoda. Velmoci navíc reparace platit nebudou

„Ve hře je ale stále ta varianta, že došlo k přirozenému přenosu ze zvířete na člověka. Koneckonců Čína, jihovýchodní Asie, to byla v minulosti vždycky místa vzniku nových pandemií,“ uvedl Chlíbek.

STUDIO COVID-19Video: Novinky

I proto je případné odškodnění podle Chlíbka nesmysl. „Pokud by se prokázalo, že to bylo nějak uměle vyvolané, s nějakým úmyslem, tak se můžeme bavit o nějakém odškodnění. Ale já se domnívám, že to v životě už nikdo nikdy nezjistí,“ uvedl epidemiolog.

I když Čína v počátcích pandemie extrémně vydělávala na zdravotnických pomůckách, i jí zemřely stovky tisíc obyvatel. Když k tomu přičteme ekonomické ztráty, není podle Chlíbka smysluplné Čínu, potažmo laboratoř jakkoliv trestat (pokud by to bylo vůbec možné).

„Byť to uniklo z té laboratoře, tak to byla prostě nehoda. Vzhledem k tomu, že ti hlavní participující v celém procesu jsou USA a Čína, tak si myslím, že nedojde k tomu, že by oni nesli nějaké reparace,“ dodal Prymula.

Studio Covid: Babiš mě utišil, že o očkování ví víc než já, říká šéf vakcinologů Chlíbek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám