Hlavní obsah

Půl roku léčby a pacient s virem HIV není infekční

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je HIV pozitivní, ale přitom už má několik měsíců nechráněný pohlavní styk se svou partnerkou. Ona strach z toho, že by se nakazila, nemá. Podle lékařů je totiž její přítel neinfekční. Stačila přitom jen půlroční antiretrovirová léčba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rychlotest na HIV (ilustrační foto)

Článek

„Podobných párů, které takto žijí, máme u nás v centru řadu,“ řekl Milan Zlámal z Kliniky infekčních nemocí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v pražských Střešovicích k jednomu z mnoha případů.

Pacienti zdejšího AIDS centra, které je jedno z osmi míst v ČR, kde se pacienti s HIV léčí, dostávají od června letošního roku nově informaci o tom, že i když jsou HIV pozitivní, mohou mít nechráněný pohlavní styk.

Důsledné dodržování léčby

Předpokladem je ale minimálně šestiměsíční úspěšná antiretrovirová léčba, jež je opakovaně potvrzena téměř neznatelným množstvím viru v krvi. „To znamená, že přestože je pacient stále HIV pozitivní, tak množství virových částic v krvi je tak malé, že se virus nemůže přenést na další osobu,“ vysvětlil Zlámal.

Lékaři se přitom opírají mj. o mezinárodní studie, které zkoumaly riziko přenosu viru HIV z pozitivního pacienta na zdravého člověka.

„Výsledky jsou natolik přesvědčivé, že můžeme bez obav tvrdit, že úspěšně léčený HIV pozitivní pacient není infekční a nemůže přenést HIV na svého sexuálního partnera nebo partnerku,“ podotkl primář Kliniky infekčních nemocí ÚVN Petr Smejkal.

Důležité je však dodržování předepsané léčby. Nyní užívají pacienti jednu tabletu denně, pokud ale zapomenou užít lék třeba několik dní za sebou, může se v těle virus opět přemnožit a dotyčný v takovém případě může teoreticky nakazit svého partnera. Lékaři proto dělají pravidelná kontrolní testování minimálně jednou za čtvrt roku.

Loni odhalen vir u 286 pacientů

V tomto ohledu je také podle doktorů podstatné odhalit nemoc včas a nasadit ihned příslušné léky. Češi ale podle slov Roberta Hejzáka, předsedy České společnosti AIDS pomoc (ČSAP), podceňují testování a mnohdy se dostanou k lékaři až ve chvíli, kdy už je nemoc v rozvinuté fázi. Podle něj jde o zhruba třicet procent lidí.

Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu za prvních devět měsíců letošního roku zaznamenala 194 pacientů s virem. V minulém roce testy odhalily vir u rekordních 286 lidí.

Podle Hejzáka se dá předpokládat, že podobný počet bude i letos. Nejvíce nakažených je v gay komunitě. Nejhůř je na tom hlavní město, výrazně vzrostl také počet nakažených například na Ostravsku.

„Zatímco v zahraničí počty nových pacientů klesají, u nás v posledních šesti letech raketově rostou. V ČR je podle epidemiologických modelů rovněž přibližně 700 lidí, kteří o své diagnóze netuší,“ řekl Hejzák.

V pátek 1. prosince na den boje proti AIDS vypraví také ČSAP v několika českých i moravských městech speciální tramvaje a autobusy, v nichž budou mít zájemci šanci získat informace o této nemoci a nechat se bezplatně otestovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám