Hlavní obsah

Psycholog Klimeš sklízí kritiku za výroky o gayích i za dotaz na sexuální partnery moderátorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebývalý rozruch způsobil psycholog Jeroným Klimeš kontroverzními výroky na adresu homosexuálů v České televizi, kde komentoval nově uzákoněné sňatky stejnopohlavních párů. Proti jeho slovům se ohradila odborná veřejnost i organizace zabývající se právy LGBT+ osob.

Jeroným Klimeš v České televiziVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Sněmovna ve středu schválila, že homosexuálové budou nově vstupovat do partnerství, nikoliv do manželství, a nebudou smět adoptovat děti, pouze si osvojit biologické dítě jednoho z partnerů.

Klimeš v souvislosti s tím komentoval rodinný i sexuální život a promiskuitu „queer“ lidí. „Průměrný homosexuální muž má mezi stem až pěti sty sexuálními partnery, to jsou relevantní čísla. Zatímco takhle promiskuitních heterosexuálních mužů máme asi pět procent. Homosexuálové mají také výrazně kratší vztahy,“ uvedl v pořadu 90' na ČT24 Klimeš, který se také zeptal moderátorky na počet jejích sexuálních partnerů.

Psycholog tvrdil, že údaje může doložit, odborníci je ale rozporují. „Čísla, která pan Klimeš říkal, rozhodně neodpovídají celonárodním reprezentativním výzkumům – jak v Česku, tak ani v zahraničí,“ řekla Novinkám a Právu sexuoložka Klára Bártová z Národního ústavu duševního zdraví.

Místo manželství pro všechny bude partnerství, schválili poslanci. Bez adopcí

Domácí

„Muži, kteří se identifikují jako homosexuální, uvádějí průměrně 17 až 18 sexuálních partnerů za život,“ poznamenala Bártová. „Obdobné číslo vychází například i z posledního britského reprezentativního výzkumu NATSAL (National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles). Podobně je tomu i v dalších zemích, například v Austrálii,“ dodala.

Jeho chování pro příště zohledníme
Vendula Krejčová, mluvčí ČT

Česká televize se od Klimešových slov distancovala. „Dáváme prostor různým názorům, jak to ČT ukládá její kodex. Má představovat fórum pro veřejnou diskuzi. Občas se ale stane, že v živém vysílání tohoto někdo zneužije a místo argumentu sáhne k urážkám,“ uvedla pro Novinky a Právo mluvčí ČT Vendula Krejčová.

„Obětí se v tomto případě stala jak zmiňovaná komunita, tak i moderátorka. ČT se od takového jednání a útoků distancuje. Jeroným Klimeš byl do pořadu 90’ pozván jako psycholog specializující se mimo jiné na adopce dětí. Jeho chování pro příště zohledníme,“ dodala.

Předsudky a homofobie

Klimešova slova popudila vládní zmocněnkyni pro lidská práva Kláru Laurenčíkovou. „Jeroným Klimeš téma rovných práv queer lidí v naší zemi argumentačně posunul do naprosto neodborné a neprofesionální podoby,“ řekla Novinkám a Právu.

„Dopustil se několika nepřijatelných homofobních a předsudečných výroků, které přímo útočily na důstojnost LGBT+ lidí,“ uvedla Laurenčíková a vyzvala odbornou komunitu, aby se jednoznačně distancovala od Klimešových veřejných vystoupení.

Ohradili se i zástupci LGBT+ komunity. „Vyjádření pana Klimeše je ztělesněním předsudků a homofobie zakořeněné v české společnosti. Je to facka do tváře všech LGBT+ lidí, kterým se včera zhroutily představy o tom, že by mohli být rovnoprávnými lidmi,“ zareagovala pro Novinky a Právo Veronika Dočkalová, předsedkyně spolku Prague Pride. „Jedná se o zcela neerudované vyjádření bez odborného podkladu,“ dodala.

Klimeš nepopudil homosexuální komunitu poprvé. Organizace PROUD, která se staví za práva gayů a leseb, mu už v roce 2011 udělila anticenu „za dlouhodobé neprofesionální a neetické šíření nesnášenlivosti vůči gayům, lesbám a rodičům stejného pohlaví“.

Ani nevíme, jestli je to výhra, komentují poslanci výsledky hlasování o manželství pro všechny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám