Hlavní obsah

Prymula: Na fotbal do Budapešti bych jel jen s plným očkováním

Vycestovat do Maďarska na nedělní fotbalové utkání Česko – Nizozemsko je lákavé. Pro vstup stačí negativní PCR test nebo certifikát o ukončeném očkování. Epidemiolog Roman Prymula by jen na test nespoléhal.

Foto: Petr Horník, Právo

Epidemiolog Roman Prymula

Článek

Maďarsko si jako jediná pořadatelská země vymohla stoprocentní kapacitu. Roušky a rozestupy se při zápasech neřeší. Není to unáhlené?

Určitě to rizikem je. V dnešní době, byť je situace ve většině evropských zemí vcelku příznivá, tak hromadné akce ještě určitě rizikové jsou. Notabene bez jakýchkoliv opatření. Myslím, že to správný přístup není.

Maďarsko patří mezi země s nízkým rizikem. Plně očkováno je už 48 procent obyvatel. Může i tak dojít k rozšíření nákazy?

Pořád je tam půlka obyvatel, mezi kterými se může to nakažení šířit. Padesát procent určitě nestačí na to, aby se šíření zastavilo. Mutace delta (indická) je popisována tak, že jeden případ je schopen nakazit až osm lidí, takže to na hromadných akcích může vést k rychlému rozšíření.

Stadion je riziko, fotbal sledujte v televizi, doporučil fanouškům Vojtěch

Evropa

Nebudí obavy i to, že se v Maďarsku očkuje vakcínami, které nejsou v EU schváleny? Například ruský Sputnik nebo čínský Sinopharm.

Podstatné je uvědomit si, že po první dávce je účinnost nízká prakticky u všech vakcín. Po druhé dávce už se to dramaticky liší. Tam má Pfizer/BioNTech vysokou účinnost (přes 90 procent) a rozdíl opravdu může být. Dobře víme, že v lokalitách, kde se očkovalo například pouze čínskou vakcínou s nižší účinností, docházelo k šíření. Tohle všechno může hrát roli a vést to k nárůstu onemocnění.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Zaplněný fotbalový stadion v Budapešti během utkáná Francie a Portugalska.

Je podle vás rozumné na zápas jet? Byť pravidla pro vstup jsou poměrně striktní – negativní PCR test starý maximálně tři dny nebo certifikát o ukončeném očkování.

Jel bych tam jedině po dvoudávkovém očkování. Negativní PCR test nás nemusí plně ochránit. Pokud se tam setkáme s někým, kdo je pozitivní, tak se s vysokou mírou pravděpodobnosti můžeme nakazit. Určitě mít dvě dávky.

Starosta Mnichova se chtěl postavit Orbánovi. UEFA ale duhové osvětlení stadionu zakázala

Zahraniční

Mobilita po Evropě se zvyšuje, o prázdninách bude ještě vyšší. Měly by se na hranicích víc kontrolovat testy i z méně rizikových zemí?

Lidé vracející se do republiky by měli být otestováni dominantně PCR a mělo by se kontrolovat, zda nedochází k zavlečení nebezpečnějších mutací.

Reklama

Výběr článků

Načítám