Hlavní obsah

Prvními dětmi nového roku jsou René z Havířova a Linda z Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Minutu po půlnoci se narodily první děti nového roku v České republice. Jsou jimi René z Havířova a Linda z Brna.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

René, první dítě narozené v Moravskoslezském kraji v roce 2017

Článek

René se narodil v nemocnici Havířově na Karvinsku. Vážil 3130 gramů a měřil 50 centimetrů. Havířovská nemocnice se tak podruhé po sobě stala místem, kde se narodilo první miminko roku v Česku.

Další dítě se v Moravskoslezském kraji narodilo 36 minut po půlnoci ve Slezské nemocnici v Opavě. „Prvorozená holčička jménem Valérie vážila po narození 3906 gramů a měřila 51 centimetrů. Holčička i maminka se těší dobrému zdraví,“ informoval mluvčí Slezské nemocnice Daniel Svoboda.

Také ostravská fakultní nemocnice už má novoroční přírůstek. Holčička se narodila 10 minut před třetí hodinou ranní a váží 810 gramů. Šlo o předčasný porod. První dítě se narodilo také v ostravské městské nemocnici, ale až v neděli ráno po šesté hodině.

V podobnou dobu přišel na svět i chlapeček v novojičínské nemocnici. V některých nemocnicích v Moravskoslezském kraji však na narození prvního dítěte letošního roku ještě čekají.

Prvními narozenými dětmi na jižní Moravě jsou letos dvojčata, narodila se v Brně v porodnici na Obilním trhu. Dívka Linda minutu po půlnoci, chlapec Stanislav dvě.

První dítě v Praze se novém roce narodilo dvě minuty po půlnoci v porodnici Nemocnice Na Bulovce. Děvče Ema váží 2650 gramů a měří 46 centimetrů, porod byl spontánní, řekl mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Patnáct minut po půlnoci se poté narodila holčička Karolina ve FN Motol, která váží 3370 gramů a měří 51 centimetrů, uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

O odměně rozhodne magistrát

Praha odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok, zda tomu bude i letos a jaký dar dostanou, město teprve rozhodne. „Odměnu dětem narozeným 1. ledna vždy schvaluje rada hlavního města Prahy. Je tedy nutné počkat na jednání rady. V minulém roce o tom jednala rada v polovině února, řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Finanční dary se dětem narozeným na Nový rok v Praze předávají od roku 2002. Nejprve to byla odměna 10 tisíc korun, od roku 2005 se zvýšila na 15 tisíc korun.

První dítě v Libereckém kraji se na Nový rok narodilo v Jilemnici. Malá Luisa přišla na svět ve 02:25. Zdravá holčička váží 3455 gramů a měří 51 cm.

První dítě ve středních Čechách se narodilo ve Slaném. V 00:28 přišel na svět chlapeček Šimon. Váží 2,7 kilogramu a měří 48 centimetrů. Maminka i dítě jsou v pořádku.

V pořadí druhé letošní dítě přišlo na svět v mělnické porodnici dvě minuty po Šimonovi. Podle personálu porodnice se ale vyskytly komplikace a dítě muselo být přemístěno na jednotku intenzivní péče.

První dítě letošního roku v Ústeckém kraji se narodilo v krajském městě. Chlapec Josef přišel na svět v 01:47.

„V porodnici Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem se jako první v roce 2017 narodil Josef Thieme v 01:47 hodin. Vážil 3000 gramů, měřil 48 centimetrů. Maminkou je Lucie Thiemová z Ústí nad Labem,” řekl Sochůrek z Krajské zdravotní, pod kterou spadá pět krajských nemocnic.

Prvním letošním dítětem narozeným ve Zlínském kraji je Aleš Jurek. Na svět přišel ve zlínské porodnici v 00:15. Maminka Lenka Jurková je z Újezdu u Valašských Klobouk na Zlínsku.

První letošní dítě v Olomouckém kraji se narodilo v Jeseníku. Chlapeček Rostislav přišel na svět v 01:05. Měří 52 centimetrů a váží 3680 gramů.

Prvním letošním dítětem narozeným na Vysočině je chlapec Antonín. Na svět přišel tři minuty po půlnoci v porodnici jihlavské nemocnice.

Prvním miminkem letošního roku v Pardubickém kraji je holčička Ema Švecová narozená 24 minut po půlnoci v nemocnici v Ústí nad Orlicí. Po porodu vážila 3,76 kilogramu. Ema je prvním miminkem rodičů, kteří jsou z Ústí nad Orlicí.

Plzeňský kraj čekal skoro 5 hodin

Prvním miminkem letošního roku v Královéhradeckém kraji je holčička Daniela. Narodila se ve 02:39 v nemocnici v Jičíně s mírami 3,9 kilogramu a 51 cm.

Na jihu Čech se první dítě letošního roku narodilo ve tři hodiny a 16 minut v porodnici českobudějovické nemocnice. Je to chlapec Vojtěch Liška. Ve zbývajících šesti jihočeských nemocnicích se do dnešního rána žádný porod nekonal.

První letošní dítě v Plzeňském kraji se narodilo ve 4:57 ve Fakultní nemocnici v Plzni. Podle mluvčí nemocnice Gabriely Levorové holčička Magdalena měří 51 centimetrů a váží 3820 gramů

Reklama

Výběr článků

Načítám