Hlavní obsah

První ze dvou nových letounů CASA pro českou armádu přistál v Praze

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na letišti v pražských Kbelích v úterý večer přistál první ze dvou nových transportních letounů Casa C-295MW pro českou armádu. Španělské stroje vojáci využívají pro přepravu lidí i nákladu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

První ze dvou modernizovaných armádních transportních letounů CASA C-295MW přistál 18. května 2021 večer na pražském vojenském letišti Kbely.

Článek

Letoun měl původně přistát už odpoledne. Posádka však během přeškolovacího letu zjistila poruchu, kterou výrobce odstranil ve svém závodu. Proto stroj přistál po pětihodinovém letu ze španělské Sevilly až večer. Velitel 242. transportní a speciální letky podplukovník Miloš Domin novinářům řekl, že šlo o nedostatek v odmrazovacím systému. „My jsme samozřejmě chtěli přivézt letoun v perfektním stavu čili španělská strana nám vyšla vstříc a letoun se snažila co nejdříve opravit a to způsobilo to zpoždění,” řekl.

V Seville se konal přeškolovací kurz na nový letoun, přebírací let a přeškolování na nový software pro plnění úkolů. „Hlavní změna, už na první pohled, je ve wingletech, které jsou na konci křídel, které umožňují větší dolet. Letoun se zdá být stabilnější, ale to může být jenom můj pocit,” popsal Domin. Winglety jsou menší zakřivené plochy na konci křídel.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Zástupci české armády převzali 7. května 2021 ve španělské Seville nové dopravní letadlo CASA C-295MW.

Dvojice modernizovaných strojů, z nichž druhý dorazí do České republiky počátkem léta, doplní čtyři letouny, které používá 242. transportní a speciální letka.

Modernizované stroje disponují novou avionikou a umožňují přepravu až 66 osob nebo 46 výsadkářů. Díky modernější koncepci je možné jejich interiér využít i pro kratší cesty ústavních činitelů.

Foto: Karel Čapek, ČTK

CASA C-295MW

Česká armáda ve Španělsku převzala zbrusu nový letoun CASA

Evropa

Dva letouny ČR objednala v roce 2019 jako náhradu za končící Jak-40 a zaplatí za ně 2,3 miliardy korun. Cena zahrnuje i školení personálu, náhradní díly a další potřebné vybavení.

Čtyři stroje, které armáda už má, se rozhodla koupit vláda premiéra Mirka Topolánka v roce 2009. Letouny nahradily dosluhující sovětské stroje Antonov AN-26. Soudní spory ohledně jejich nákupu se táhly mnoho let.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Interiér stroje Casa C-295MW

Reklama

Výběr článků

Načítám