Hlavní obsah

Průzkumy nezachytily propad levice ani drtivý finiš Pirátů

Předvolební průzkumy ani u letošních voleb nedokázaly přesně postihnout nálady voličů. Agentury se sice shodly na jasném vítězství hnutí ANO, ale vůbec neodhadly propad ČSSD a naopak nárůst podpory Pirátů a SPD Tomia Okamury.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednací sál Sněmovny při hlasování. Ilustrační foto

Článek

Vítězství ANO nejpřesněji odhadlo CVVM, které mu přisoudilo necelých 31 procent hlasů. Hnutí kolem Andreje Babiše nakonec oslovilo 29,6 procenta voličů. Agentura Focus predikovala 26,6 procenta a Median předpovídal pouze 25 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průzkum CVVM ve srovnání s výsledkem voleb

Mnohem hůře dopadly predikce výsledku sociálních demokratů, kteří byli doposud nejsilnější stranou ve Sněmovně. Zisk 7,3 procenta hlasů nekoresponduje s očekáváním ani jedné z agentur, které straně shodně přisuzovaly dvouciferný výsledek.

Výsledky z průzkumů překonali občanští demokraté, jimž agentury „slibovaly” zisk kolem devíti procent, zatímco v reálu se stali druhou nejsilnější stranou a získali 11,3 procenta hlasů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průzkum agentury Focus ve srovnání s výsledkem voleb

Podobně překonali očekávání i Piráti, jimž výsledek přes 10 procent hlasů agentury nepředpovídali. Očekávání mírně překročil i zisk SPD.

Vedle sociálních demokratů zaznamenali ve volbách výrazný propad i komunisté, jejichž 7,8 procenta je za očekáváním, které naznačovaly průzkumy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průzkum Median ve srovnání s výsledkem voleb

Relativně přesně agentury odhadly zisk lidovců a částečně i TOP 09. Překvapením pak je úspěch hnutí STAN, s nímž volební modely nepočítaly.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám