Hlavní obsah

Průzkum: Volby by vyhrálo ANO, posílilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězem voleb do Sněmovny by se podle květnového modelu agentury Median stalo hnutí ANO se ziskem 34,5 procenta hlasů. ODS by získala 15 procent a Piráti 10,5 procenta. Hnutí SPD model ukázal podporu 8,5 procenta, hnutí STAN 6 procent a pro TOP 09 5,5 procenta.

Článek

Lidovci by podle modelu dosáhli na podporu ve výši 4 procent stejně jako sociální demokraté. Komunisté by dostali 3,5 procenta hlasů, Trikolora 2,5 procenta a Přísaha 2 procenta.

Podpora ANO od posledního šetření narostla o 3,5 procentního bodu, hnutí STAN 1,5 procentního bodu ztratilo. Podpora dalších stran se výrazněji nezměnila.

ANO se tak blíží svému volebnímu potenciálu, který je na úrovni 35 procent. Vysoký potenciál mají podle agentury dále ODS (19,5 procenta), Piráti (15,5 procenta) a STAN (13,5 procenta).

V případě lidovců a sociálních demokratů není vzhledem k jejich výsledku a statistické chybě jasné, zda by se do Sněmovny dostali, či nikoliv.

SOCDEM ukončila sjezd. Chce zpátky EET i kratší pracovní týden

Domácí

Strany vládní pětikoalice by ve Sněmovně aktuálně obsadily 92 křesel a jejich podpora odpovídá 41 procentům potenciálních voličů. Model nicméně nezohledňuje případné volební koalice.

„Hypotetická koalice ANO a ODS by měla ústavní většinu 124 poslanců a poslankyň. Prostou většinu by hnutí ANO mělo i v koalici s kteroukoliv z následujících sněmovních stran,“ uvedla agentura.

Voleb by se zúčastnilo 64 procent oprávněných voličů, zatímco volební účast při volbách v roce 2021 byla na úrovni 65 procent.

Průzkum se uskutečnil od 1. května do 2. června a účastnilo se ho 1012 respondentů.

Anketa

Volili byste nyní stejnou stranu jako v posledních sněmovních volbách?
Ano
82,9 %
Ne
17,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18935 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám