Hlavní obsah

Průzkum: Volby by vyhrálo ANO, Okamura posiluje

Právo, rsk

Pokud by se v únoru konaly volby do Sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO se 32 procenty před druhými soc. dem. s 15 procenty. Do Sněmovny by se kromě toho dostalo pět dalších stran, roste podpora SPD Tomio Okamury. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar TNS pro ČT.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle průzkumu by třetí byla ODS s 10,5 procenty, která by předběhla o půl procentního bodu komunisty. Čtvrtí by byli lidovci se sedmi procenty, následováni okamurovci a TOP 09 (obě strany 6,5 procenta).

Starostové a nezávislí, kteří chtějí jít s KDU-ČSL do voleb v dvojkoalici, která potřebuje místo pětiprocentní hranice pro vstup do Sněmovny procent deset, by dostali dvě procenta. Společně by se tak obě partaje s devíti procenty ocitly mimo dolní komoru.

Podle propočtů Práva by ANO mělo 78 poslanců, ČSSD 38 křesel, ODS 25 mandátů, komunisté 23 zástupců, lidovci 14 zákonodárců a po 11 křeslech SPD a TOP 09.

Ústavní většina ANO a ČSSD 

Babišovci by si tak mohli vybrat, zda vytvoří středolevou vládu s ústavní většinou s ČSSD (128 poslanců) či středopravý kabinet s ODS (103 hlasů). Nechat se podporovat od KSČM by ANO mohlo také, ale mělo by jen těsnou většinu 101 poslanců.

Posuny od posledního šetření, které proběhlo loni v listopadu, jsou minimální. Nejvíc oslabilo ANO o 1,5 procenta, o téže hodnotu posílili komunisté a ODS.

„U hnutí ANO byl od května 2016 patrný nárůst příznivců. Únorový volební model ale naznačuje, že se tento nárůst s přelomem roku zastavil. ČSSD naopak v druhé polovině roku 2016 její příznivci spíše ubývali. I tento úbytek se v současné době zastavil,“ uvedli analytici.

K volbám by šlo až 69 procent lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám