Hlavní obsah

Provozovatelé nelegálních billboardů vzdali žaloby na stát, poutače ale stále stojí

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po únorovém verdiktu Ústavního soudu, že zákon, který vlastníkům reklamních tabulí nařídil je odstranit, je v pořádku, vzdali provozovatelé nelegálních billboardů žaloby na stát a začali je odstraňovat.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pro nás je to uzavřená kapitola. Rozhodnutí Ústavního soudu respektujeme, právní kroky už nechystáme a soustřeďujeme se na náš zbývající byznys,“ sdělil Právu mluvčí SPVR Jiří Váňa.

Billboardy měly ovšem podle zákona o provozu na pozemních komunikacích z 250metrového ochranného pásma dálnic zmizet už do 1. září 2017. Z původních 1300 jich tam přesto ještě letos v lednu, tedy po šestnácti měsících, zůstávalo několik stovek. Zákon přitom připouští výjimku pouze pro poutače motelů či restaurací. Jinak v ochranném pásmu nesmí zůstat žádná reklamní tabule.

Na dotaz Práva, kolik billboardů tedy nyní v březnu ještě u dálnic zbývá, odpověděla mluvčí ministerstva dopravy (MD) Lenka Rezková: „Většina nelegálních billboardů je už pryč a zbývají jich jenom desítky. Odstraňují je sami provozovatelé reklamy, kteří nemají povinnost nám to nahlašovat. Přesné číslo proto v této chvíli nemáme.“

Chybí pokyny

Ministerstvo dopravy ovšem upustilo od vydávání pokynů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) k likvidaci nelegálních billboardů. „V poslední době jsme nedostali žádný takový pokyn,“ potvrdil Právu mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Na otázku, jestli po rozhodnutí Ústavního soudu už ŘSD přikročilo k likvidaci těch billboardů, jež dosud po jejich odstranění z ochranných pásem skladovalo, Rýdl sdělil: „Verdikt Ústavního soudu byl i v této věci velmi důležitý. Neznamená to však, že bychom ihned začali s likvidací skladovaných reklamních tabulí. Máme snahu je majitelům vrátit.“

Na D8 billboardy stále zůstávají billboardy firmy A.C.E. MediaVideo: Novinky

Podle ministerstva dopravy je pro stát výhodnější, když se o likvidaci billboardů postarají sami vlastníci. Vždyť náklady ŘSD na likvidaci nelegálních billboardů se pohybují mezi dvaceti a padesáti tisíci korun za každý.

Majitelé billboardů si ale většinu odstraněných poutačů, které dosud skladuje ŘSD, zřejmě nevyzvednou. „Klasické poutače jsou totiž po demontáži nepoužitelné. Cenu má vyzvedávat pouze bigboardy, které mají velkou ocelovou konstrukci,“ řekl ČTK prezident SPVR Marek Pavlas.

U jedniček ještě tisíce tabulí

Ředitelství silnic a dálnic dosud z dálničních ochranných pásem samo odsunulo a teď skladuje celkem 94 billboardů. Jak Právo ujistil Rýdl, ŘSD bude od jejich vlastníků nadále požadovat finanční odškodnění za zakrytí a odstranění těchto reklamních zařízení.

Ještě pomaleji než od dálnic mizí billboardy od silnic první třídy, jež spravují kraje. Podle zákona tyto tabule nesmějí být v padesátimetrovém ochranném pásmu podél jedniček. Ještě letos v lednu jich tam však z původních tří tisíc nelegálních bylo odstraněno jen 820.

Intravilánu měst a obcí, kde jsou další tisíce těchto tabulí, se striktní zákaz netýká. Zákon dává možnost místním úřadům, aby samy rozhodly, jestli tam billboardy ponechat, či ne.

Na dotaz Práva, zda také v krajích rozhodnutí Ústavního soudu odstraňování nelegálních billboardů urychlí, odpověděla předsedkyně Asociace krajů ČR a karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO): „Věřím, že ano. Jsme rádi, že únorové rozhodnutí Ústavního soudu upřednostnilo veřejný zájem na zvýšení bezpečnosti silničního provozu před právem vlastnickým.“

Jak předsedkyně asociace dále uvedla, všechny kraje obdržely loni od ŘSD podněty k prověření legality umístění a provozu reklamních tabulí v ochranném pásmu jedniček. Oslovují vlastníky reklamních zařízení a vyzývají je k odstranění těch nelegálních. Jsou-li tato reklamní zařízení umístěna na krajských pozemcích a vlastníci je přes výzvy neodstraní, vynakládají na to kraje peníze ze svých rozpočtů.

Reklama

Výběr článků

Načítám