Hlavní obsah

Protokolář Forejt zůstane na Hradě se Zemanem, do Vatikánu nejde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt nakonec přece jen zůstane na Pražském hradě i po skončení mandátu prezidenta Václava Klause. Vzdá se tak možnosti nastoupit na místo velvyslance ve Vatikánu. Informoval o tom v sobotu nastupující prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Jindřich Forejt

Článek

Zeman se v sobotu zúčastnil v Pardubicích konference Strany práv občanů - zemanovci. Na dotazy ohledně personálního obsazení jeho budoucí prezidentské kanceláře odpovídal střídmě. Pouze uvedl, že si velice váží rozhodnutí ředitele protokolu Jindřicha Forejta, který bude ve své funkci pokračovat.

"Prezident může jmenovat jednotlivé vedoucí funkcionáře v hradní kanceláři až po své inauguraci, která je 8. března. Budu čekat na to, kdo si v té hradní kanceláři bude přát zůstat a kdo odejde. V obou případech je to jejich svaté právo. Jasně, a to ještě před prezidentskými volbami jsem řekl pouze to, že nepočítám s pány (ředitelem politického odboru prezidentské kanceláře Ladislavem) Jaklem a (zástupcem vedoucího kanceláře pro oblast komunikace a kultury Petrem) Hájkem," citovala Zemana ČTK.

Forejt tak oproti původním zprávám nenastoupí jako velvyslanec ve Vatikánu, byť mu cestu k této pozici po dlouhém vzdorování Václavu Klausovi teprve nedávno otevřel ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. [celá zpráva]

Ještě před rokem Schwarzenberg řekl, že Forejta by do Vatikánu vyslal jen přes svou mrtvolu. „Podle mého názoru je Vatikán místo, kde všude v Evropě obyčejně jsou jmenováni seniorní diplomaté s velikou zkušeností, a nikoliv člověk, který nikdy na žádném diplomatickém postu nebyl,“ řekl Schwarzenberg.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám