Hlavní obsah

Protikuřácký zákon opět neprošel do třetího čtení

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Návrh zákona, kterým chce vláda výrazně omezit kouření na veřejně přístupných místech a ztížit prodej tabáku a alkoholu, ve středu Poslanecká sněmovna nepropustila do třetího závěrečného čtení. Vrátila ho k novému projednání ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Článek

Protikuřácká opatření se tedy opět odkládají na neurčito. Jak přitom v rozpravě uvedla zpravodajka zmíněného výboru Lucie Talmanová (ODS), tento návrh zákona o opatřeních k ochraně před škodami, působenými tabákovými výrobky, alkoholem a návykovými látkami, oslavil ve Sněmovně už druhé narozeniny. Za tu dobu prošel jedním prvním čtením, dvěma druhými a dvěma třetími čteními.

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) připomněla, že ve vládní předloze je prodej cigaret a alkoholu omezen jinak, než v novele zákona o spotřebních daních na tabákové výrobky, kterou Sněmovna schválila v úterý.

"Je v tom neuvěřitelný zmatek a mohlo by se stát, že nakonec schválíme něco, co nám bude vyčítáno jako paskvil," prohlásil poslanec Vladimír Doležal (ODS).

Emmerová musí návrh dopracovat

Emmerová bude nyní muset vládní návrh antikuřáckého zákona dopracovat. Podle některých poslanců by přitom měla vzít v úvahu i verzi, kterou chtějí prosadit lidovci. Ti se snaží kouření zakázat nejen na pracovištích, ale i na autobusových a vlakových zastávkách, ve sportovních halách a dalších veřejných místech.

Lidovci svým návrhem reagovali právě na skutečnost, že ve Sněmovně se projednávání vládní předlohy neuvěřitelně protahuje. Vláda ovšem v minulém týdnu s návrhem skupiny poslanců KDU-ČSL vyjádřila nesouhlas.

Podle vládní předlohy má být zakázáno kouření v hospodách a restauracích, pokud nemají prostory vyhrazené pro kuřáky a zajištěno dostatečné větrání. Lidovci však trvají na stavebně zcela oddělených prostorách, což je v řadě hospod nerealizovatelné.

Janeček brojí i proti pití na stadionech

Podle poslance Josefa Janečka (KDU-ČSL) je tvrdost vůči kuřákům plně na místě. "Občan má právo na ochranu svého zdraví. Je tedy jednoznačně povinností zákonodárců, aby se věc napravila," řekl už dříve Právu Janeček.

Tento poslanec Sněmovnu upozornil, že pokud bude dlouho otálet s přijetím  zákona, bude se moci na všech sportovních akcích nejen kouřit, ale také prodávat alkoholické nápoje. "To je v naprostém rozporu s duchem sportu, a já proti tomu protestuji. Sport a návykové látky k sobě nepatří," zdůraznil Janeček.

Anketa

Mělo by být zakázáno pití alkoholu a kouření na stadionech?
ano
74,6 %
ne
18,7 %
je mi to jedno
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 252 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám