Hlavní obsah

Proti rostlinám, které v Česku ničí přírodu, vědci úspěšně nasadili bezpilotní letoun

Právo, Vladimír Klepáč

Vědci úspěšně nasadili do boje s invazivními rostlinami v Česku, které ničí přírodu, lehké bezpilotní letadlo s nově vyvinutým unikátním počítačovým systémem. Díky němu umí stroj vypátrat místa, na nichž tyto nepůvodní druhy rostou, čímž usnadní jejich likvidaci. Patří mezi ně i známý bolševník.

Foto: archiv VUT

Petr Dvořák z brněnského VUT s letounem na monitorování nepůvodních rostlin.

Článek

Ukazuje se, že by nová technologie, vyvinutá inženýry z brněnského Vysokého učení technického (VUT) a přírodovědci z Botanického ústavu Akademie věd v Praze-Průhonicích, mohla najít i další využití, například při ochraně goril.

Pozorné oko z nebe

Celá technologie je chytrým nápadem využívajícím modelářské letadélko. Ve stroji je kamera snímkující Zemi z ptačí perspektivy. Jde o umělou inteligenci. Sama se učí a tím zdokonaluje.

Zařízení je schopno určit porosty nepůvodních rostlin, mimo jiné pajasanu, křídlatky nebo akátu. Po přistání vzniká speciální mapa pro likvidátory těchto porostů, kteří pak jdou najisto.

Jejich zásah je přesnější a úspěšnější. Na mapě si navíc mohou zkontrolovat, zda nezapomněli vyčistit žádnou oblast. Boj s nepůvodními rostliny stojí ročně stát desítky milionů korun.

Návrat vzducholodí? Společnost je chce nasadit do několika let

Cestování

„Zatímco v Česku umíme s touto technologií detekovat bolševník nebo kůrovce, a tím napomoci v následném boji s nimi, jinde může letoun kontrolovat něco jiného, například dohlížet na bezpečnost chráněných živočichů v pralesích, Stačí tomu jen přizpůsobit technologii,“ řekla Právu hlavní řešitelka projektu Jana Müllerová z botanického ústavu.

Nakolik se letoun osvědčuje, to mohou milovníci přírody posoudit sami na internetových stránkách invaznirostliny.cz, kde jsou průběžná data ze snímkování a veškeré poznatky z tohoto projektu.

Důležitý je například pro karlovarský region, který v letech 2013 až 2015 zaplatil za boj s bolševníkem 80 milionů korun. Agresivní rostlina pochází z Kavkazu a byla kdysi přivezena do střední Evropy, aby krášlila záhony zahrad. Až později se z ní vyklubal škůdce.

Asteroid vyhubil dinosaury, umožnil ale vznik deštných pralesů, tvrdí studie

Věda a školy

Letadélko na monitorování invazivních druhů rostlin vyřešilo hned několik problémů. Například snímky ze satelitů Sentinel a Landsat nelze použít, protože nejsou až tak přesné. Bezpilotní letoun se vznáší těsně nad zemí.

Kdysi se terén monitoroval z klasických letadel, ale to také není přesné, navíc je to nákladné a organizačně složitější. Nová technologie je tedy i mnohem levnější. Podle odborníků se v budoucnu bude používat hojněji ve více oblastech.

Reklama

Výběr článků

Načítám