Hlavní obsah

Proti nepohodlným úředníkům měli hříšníkovi s odpady pomoci policisté

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Zbavte nás šťouravých úředníků. Tak nějak mohl znít pokyn směrem k některým policistům od člověka provázaného s mariánskolázeňskou společností Ister, které pracovníci České inspekce životního prostředí (ČIZP) vyměřili miliónové sankce za ukládání nelegálního odpadu. Nejenže firma z toho nezaplatila ani korunu, ale podle zjištění Práva se pokusila dotěrné inspektory odstranit z cesty. A téhle špinavé práce se měli zhostit právě policisté.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Takové signály jsme dostali, ale nechci hovořit o podrobnostech, abych nezmařil vyšetřování,“ řekl na dotaz Práva vedoucí oddělení odpadového hospodářství plzeňského inspektorátu ČIŽP Tomáš Kameník. Připustil, že když jej navštívili detektivové z policejní inspekce a upozornili ho, co se kolem něho a jeho spolupracovníků děje, byl zaskočen.

“Něco takového jsem nečekal. Není to příjemný pocit, když se dozvíte, že kolem vás někdo slídí,“ pokračoval Kameník. Podle jeho slov nejsou pro firmu problém pokuty, které stejně nezaplatí. „Pro ně jsme nebezpeční tím, že jim maříme další kšefty,“ dodal Kameník.

Firma chtěla nepohodlné úředníky setřást

Jako nejpravděpodobnější se nabízí verze, že se snažila získat do rukou kompromitující materiály, které by mohla proti inspektorům použít k zastrašení. Policisté proto zřejmě dostali úkol, aby vytáhli ze služební databáze všechny záznamy o inspektorech.

Právu se podařilo zmapovat kontakt mezi jedním z klíčových mužů firmy a bývalým elitním detektivem, který se po odchodu od policie zaměřil právě na sbírání „citlivých“ informací. Právo zjistilo, že tento expolicista udržuje kontakty s některými stále ještě činnými kriminalisty a zřejmě právě za jejich pomoci se bez potíží dostal k údajům ze služebních evidencí.

Čtyři policisté už na to doplatili, když je minulý týden státní zástupce obvinil ze zneužití pravomoci veřejného činitele. V pátek museli odevzdat zbraň a odznak, jsou postaveni mimo službu. Na podrobnosti o případu je ze strany státního zastupitelství uvaleno informační embargo s ohledem na to, že někteří z podezřelých ještě nemají doručené usnesení o zahájení trestního stíhání.

Pokuty nikdo neplatí

Plzeňští inspektoři jsou v patách hříšníkům s odpady už od roku 2005, kdy pod hlavičkou firmy TOP-RAPAX dovezli do ČR desítky tun odpadu z Německa. Firma dostala postupně více jak dvoumiliónovou pokutu, kterou nezaplatila a skončila v konkurzu.

Stejní lidé pak stáli za vznikem nové firmy pod názvem Ister, která na pokutách za porušování zákona o odpadech dluží přes 6,5 miliónu korun. Dostat se k zástupcům firmy je nemožné. Společnost má sídlo na Hlavní ulici v Mariánských Lázních. Majitel objektu potvrdil, že firma zrušila kancelář a má tam jen poštovní schránku.

Reklama

Výběr článků

Načítám