Hlavní obsah

Protesty lékařů sílí, krizi bude řešit koalice

Novinky, Václav Pergl, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý bude koalice jednat o finanční krizi zdravotnictví. Ještě před tím má premiér Vladimír Špidla přijmout prezidenta České lékařské komory Davida Ratha, který s ním chce jednat o požadavku komory, aby odvolal ministryni zdravotnictví Marii Součkovou. Očekává se, že zejména koaliční jednání bude velmi úporné.

Foto: Lukáš Slouka

Hosté veřejné debaty pro občany Prostějova - Martin Marek, Aleš Matyášek a Jan Navrátil

Článek

Už v pátek se totiž v parlamentu ukázalo, že zdravotnictví je ve velmi vážné situaci a vláda mu má předložit plán stabilizace zdravotnictví nejpozději do listopadové schůze. Od ledna totiž převzaly kraje okresní nemocnice do své péče a vyčíslily dluhy těchto nemocnic na šest miliard korun. Na vládě nyní kraje požadují, aby dluhy zaplatila.

Vláda ale nehodlá plošně oddlužit nemocnice, pomůže však částkou zhruba 1,2 miliardy. Další přibližně 3,5 miliardy dá vláda na dluhy, které mají státní podniky u Všeobecné zdravotní pojišťovny, protože jí neodváděly zdravotní pojištění.

Zaplatit celé nebo polovinu

Předseda Poslaneckého klubu vládní US-DEU Karel Kühnl by za určitých okolností s plošným oddlužením nemocnic souhlasil. Musela by ale existovat záruka, že dluhy zdravotnických zařízení dále neporostou. Prohlásil to v neděli v televizi. V případě individuální finanční pomoci nemocnicím by podle Kühnla záleželo na tom, jak dluh vznikl.

"Pokud jej nezavinila nemocnice sama, mohla by pomoct přicházet v úvahu. Některé nemocnice se ale dostaly do problémů proto, že například příliš zvyšovaly platy lékařů a sester," prohlásil.

Také předseda rozpočtového výboru Parlamentu a místopředseda KDU - ČSL Miroslav Kalousek soudí, že k určitému oddlužení nemocnic by dojít mělo. "Jdeme na jednání s pozicí, že stát by nemocnicím, které přešly na kraje, měl ze svých centrálních fondů zaplatit polovinu dluhů, které vznikly do 31.12. 2002, tedy do doby než je kraje převzaly," řekl Právu v pondělí.

Špidla ministryni Součkovou neodvolá

"Ministryně zdravotnictví navrhuje reformu zdravotnictví, která má zajistit více peněz na zdravotní péči. Koaliční partnery s ní chce seznámit," řekl Právu mluvčí ministerstva Mário Böhme. Ministryně o víkendu získala pro tuto reformu i sociálnědemokratické předsednictvo. Premiér Vladimír Špidla potvrdil, že neodvolá ministryni zdravotnictví Marii Součkovou, jak požaduje lékařská komora.

Ta ve svém požadavku na odvolání zůstala osamocená. Nepřipojila se k ní koalice ambulantních lékařů, zastupujících naprostou většinou z dvaceti tisíc ambulančních specialistů. Zaslala však o víkendu premiérovi dopis, v němž ho žádá o informativní schůzku. Proti očekávání ani lékařský odborový klub nepožaduje odvolání Součkové. Na svém víkendovém zasedání ji pouze vyzval k tomu, aby přestala slibovat a "konečně začala pracovat a zajistila úhradu těch dluhů nemocnic, které vznikly do konce roku 2002, kdy byl zřizovatelem těchto nemocnic stát."

Podle údajů ministerstva zdravotnictví dluhy v té době nebyly 6 ale pouze 2,5 miliardy korun.

Na Vysočině to vře

Nejvyhrocenější situace panuje na Vysočině. Lékaři z Havlíčkova Brodu a Jihlavy nenastupují pohotovostní služby v nemocnicích a odmítají sloužit přesčasy. Počátkem listopadu se k nim hodlají připojit i nemocnice v Třebíči, a možná v Pelhřimově a v Novém Městě nad Moravou. Přesto Lékařský odborový klub nevyzval, aby na takovouto formu protestu plošně nemocnice přešly.

Anketa

Měl by podle vás stát plošně oddlužit nemocnice?
Ano
17,2 %
Ne
82,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 233 čtenářů.

Reklama

Související články

Protesty lékařů sílí, odkládají se operace

Lékařský odborový klub (LOK) zvažuje, že vyzve lékaře po celé zemi, aby stejně jako lékaři havlíčkobrodské a jihlavské nemocnice odmítli sloužit přesčasy...

Lékaři zatím celoplošně protestovat nebudou

Lékaři z českých a moravských nemocnic se zatím nepřidají k protestům svých havlíčkobrodských a jihlavských kolegů, kteří neslouží přesčasy a pohotovostní...

Výběr článků

Načítám