Hlavní obsah

Hejtmani: Součková pronáší jen prázdná slova

– PRAHA

Debata o současné krizi českého zdravotnictví se přenesla do Sněmovny. Ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) ve svém projevu před poslanci vysvětlovala své vize záchrany zdravotnických zařízení. Poslechnout si ji přijeli také hejtmani krajů. Součková je zjevně neuspokojila, její projev označili za prázdná slova s tím, že je nekompetentní.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Hejtmany do Sněmovny doslova dohnalo včerejší vystoupení vládního a stranického kolegy, ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, ve kterém za současný stav nemocnic obvinil zástupce krajů a nařkl je z nečinnosti.

Podle Součkové se asi bude muset snížit počet nemocnic a některé z nich by se měly změnit na doléčovací ústavy. Rovněž průměrná doba, po kterou pacienti pobývají v nemocnicích, je podle ní v tuzemsku příliš vysoká.

Sněmovní debatě o zdravotnictví přihlíželi hejtmani z galerie. "Nic jsme se zatím nedozvěděli," řekl například hejtman Moravskoslezského kraje, předseda Asociace krajů ČR Evžen Tošenovský (ODS).

Řadu nemocnic nyní spravují regiony, mnoho krajských politiků vládě vyčítá, že jim zdravotnická zařízení předala zadlužená. Potíže jsou teď nejviditelnější v kraji Vysočina. Od středy neslouží přesčasy lékaři havlíčkobrodské nemocnice a ve čtvrtek se k nim připojili kolegové v Jihlavě. Lékařský odborový klub zvažuje, že k tomu vyzve všechny nemocniční lékaře.

Součkovou protest lékařů bolí

Součková se nad počínáním lékařů z Vysočiny pozastavila a řekla, že ji "bolí". Směrem ke krajským politikům poznamenala, že není dobré brát si pacienty jako štít. Vláda podle ní pomůže zdravotnictví i finančně. Miliardové částky poplynou hlavně Všeobecné zdravotní pojišťovně. Více než miliardu by podle ní měly dostat bývalé okresní nemocnice, které nyní spravují kraje. 

Ministryně kritizovala Vysočinu za to, že jí až v úterý, jako poslední ze všech regionů, dodala krajský zdravotnický plán. Proto prý nestihla v září předložit poslancům slibovanou celostátní koncepci zdravotnictví.

Jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS) čekal od Součkové návrhy, jak řešit zadluženost nemocnic a předpokládanou ztrátu Všeobecné zdravotní pojišťovny. A to se podle něj nestalo. "Paní ministryně mluví jazykem "mělo by se", což je od představitele vlády s podivem. Myslím, že to, co jsme slyšeli, vůbec neodpovídá tomu, co mělo být řečeno," prohlásil.

"Ze zprávy jsme se dozvěděli, že naše zdravotnictví je na světové úrovni, a nedozvěděli jsme se, kdo zaplatí dluhy," řekl hejtman kraje Vysočina František Dohnal (zvolen za KDU-ČSL). Podobně to vidí hejtman Středočeského kraje Petr Bendl (ODS). "Prázdná slova," komentoval projev Součkové. Čekal konkrétní návrhy a "konečně odvahu najít správná řešení".

Někteří hejtmani se domnívají, že Součková by měla odejít z vlády. "Paní ministryně by měla rezignovat. Myslím si, že snad sociální demokracie má i jiné, schopnější lidi, kteří by byli schopni a ochotni vyvést tento resort z krize," řekl novinářům Dohnal. Podobně se na adresu Součkové vyslovil Bendl. "Paní ministryně není kompetentní řídit tento resort," řekl novinářům. Součková vzápětí prohlásila, že rezignovat nehodlá.

Kdo je impotentní

Dohnal a Bendl odmítli čtvrteční slova ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD), že krajští politici ODS nejsou schopni řešit problémy ve svých regionech a jsou v tomto smyslu impotentní. "Pan ministr zjevně neví, o čem mluví, protože to byla jeho vláda, která na kraje předala šest miliard (korun) dluhů," řekl středočeský hejtman. Dodal, že Škromach buď vědomě lže, "anebo nevědomě, a pak Pán Bůh s námi".

Dohnal zase poznamenal, že má tříměsíčního syna, takže impotentní není. "Jak je na tom pan ministr Škromach, to nevím," řekl. Dodal, že je na premiérovi, koho má ve vládě a jakým způsobem jeho ministři vystupují. "Jsem v šoku - z ignoranta sociální politiky je náhle velmi potentní odborník na zdravotnictví," uvedl ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS).

Sněmovna nebyla při projevu ministryně zdravotnictví zdaleka zaplněna, také vládní lavice byla značně prořídlá. Například premiér Vladimír Špidla (ČSSD) je v Bruselu.

Reklama

Související články

Poslanci se v pátek utkají o zdravotnictví

Další spor se rozhořel mezi opozicí a vládními poslanci. Na tom, kdo může za problémy ve zdravotnictví a zda je tato oblast v krizi, se ve čtvrtek neshodli,...

Protesty lékařů sílí, odkládají se operace

Lékařský odborový klub (LOK) zvažuje, že vyzve lékaře po celé zemi, aby stejně jako lékaři havlíčkobrodské a jihlavské nemocnice odmítli sloužit přesčasy...

Výběr článků

Načítám