Hlavní obsah

Protest KSČM proti radaru podpořilo v Praze přes tisíc lidí

– PRAHA
Právo, Novinky, trj, fia

Na Palachově náměstí v Praze se v sobotu kolem 13:00 sešlo přes tisíc demonstrantů, aby protestovali proti umístění americké radarové základny v České republice. Po půl druhé se vydali k ambasádě USA. Protest pořádají komunisté.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Protestanty podpořil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Článek

Demonstraci a protestní pochod proti umístění radarové základny USA na území České republiky pořádá Středočeská a Plzeňská krajská rada KSČM a Pražská rada KSČM.

Mezi transparenty se objevilo i logo zakázaného Komunistického svazu mládeže.

Filip chce nejdřív referendum, potom rozhodování ve Sněmovně

Před protestujícími vystoupil s proslovem předseda komunistů Vojtěch Filip. Připomněl, že Sněmovna na úterní schůzi bude rozhodovat, zda bude projednávat obě radarové smlouvy.

"Naše jednotné stanovisko může být jediné. Nechceme, aby smlouvy byly projednány," prohlásil Filip s tím, že komunisté chtějí zabránit projednávání smluv ve Sněmovně do té doby, než o nich občané rozhodnou v referendu.   

foto: Právo/Michaela Říhová:. Sešlo se přes tisíc demonstrantů.

Na ambasádě předali dopis pro Obamu

Průvod protestujících se kolem 13:45 vydal z Palachova náměstí přes Mánesův most na Malou stranu, odkud pokračoval k velvyslanectví USA. Organizátoři předali ambasádě otevřený dopis určený americkému prezidentovi Baracku Obamovi.

:. Do ulic se vydali i příznivci zakázaného Komunistického svazu mládeže.foto: Právo/Petr Janiš

"Domníváme se, že umístěním vojenské radarové stanice by se Česká republika a její občané stali nejen nástrojem jednostranné ekonomické, vojenské a zahraniční politiky Spojených států, ale byli by vystaveni zvýšenému bezpečnostnímu riziku," píší komunisté Obamovi.

"Nechceme ani, aby se ČR stala soukolím v mocenských střetech USA s Ruskou federací," stojí také v dopise, podle kterého má Obama zvážit při svém rozhodování, že většina lidí v Česku je proti radaru.

Po předání dopisu organizátoři akci rozpustili. Skandovala se přitom hesla: "Kdo se bojí referenda? Topolánek, Saša Vondra!" a "Tady radar neprojde!".

foto: Právo/Michaela Říhová :. Protestanti požadovali referendum.

Reklama

Výběr článků

Načítám